Do kraja godine uhlebljenje na neodređeno i određeno dobija 140 medicinskih radnika

Iako je rok za zabranu zapošljavanja u javnom sektoru Vlada Srbije ponovo produžila i to do kraja naredne godine, Ministarstvo zdravlja, zbog kako je navedeno, dobrih rezultata rada, odobrilo je da Klnički centar u Nišu do kraja 2017. uposli još 140 radnika sa srednjom stručnom spremom. Polovina medicinskih tehničara i sestara traženih profila biće preuzeto sa Biroa rada, a njih 70 već radi po nekom osnovu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

klinicki-centar

Konkurs za prijem 25 radnika koji će biti primljeni u stalni radni odnos, kao i za njih 24 koji će dobiti Ugovore o radu na određeno vreme već je raspisan, dok će do kraja nedelje Uprava niškog KC zvanično dati oglas i za ostale koji će dobit šansu da se ovde uposle. Nadležni navode da će kriterijum za prijem, kao i do sada biti strogi, i da će se isključivo voditi dužinom staža i ocenama njihovih kolega, kada je reč o onima koji su radili, i visinom prosečne ocene tokom studiranja, za one koji će biti primljeni sa tržišta rada, a koji prema poslednji podacima ima blizu 1500 na listi čekanja.

Samo zahvaljujući razumevanju resornog Ministarstva i dobrom poslovanju i štedljivošću, uspeli smo da omogućimo da do kraja godine u radni odnos primimo ukupno 140 radnika, i to će prema našim proračunima, na osnovu trenutnog broja zaposlenih, uvećati ljudstvo za oko 10 odsto, što znači da će svi ti „novoprimljeni“ biti raspoređeni po svim klinikama, istakao je prof.dr Zoran Radovanović, prvi čovek niškog KC, koji je opet preko medija zamolio javnost da „ni ne pomišlja na bilo kakve protekcije“.

Zbog povećanja obima posla i usluga koje ova zdravstvena ustanova tercijarnog tipa pruža, a zahvaljujući otvaranju nove klinike i dobijanju novih aparata, Uprava će nakon novogodišnjih praznika tražiti i odobrenje za prijem lekara specijalista.

Nedostaju nam radiolozi, anesteziolozi, hirurzi, neonatolozi….ali i lekari koji će raditi na novim aparatima koji smo dobili i koje će KC tek dobiti, tako da se zaista nadamo da će država imati razumevanja, jer se naš centar nalazi u toj kvoti tvrdi direktor Radovanović i objašnjava da će zapošljavanje lekara sprovoditi isključivo Ministarstvo zdravlja.

Sindikalisti su zahvalili Vladi Srbije što je sagledala njihove radnike, ali i dodala da će se sa direktorom boriti i za nemedicinske radnike koji su takođe u problemu.

Nadam se da ovo nije poslednji konkurs i da će biti još prijema zarad kvaliteta usluga koje pružamo ovde, ali ćemo se mi zalagati i za sve one nemedcinske radnike kojima ugovor ističe do kraja godine, nakon čega će oni raditi još četiri meseca, tako da imamo manje od pola godine da se borimo za njih i nadam se da ćemo istrajati u borbi za sve njih , od kojih mnogi rade i čitavu deceniju, naveo je Miodrag Stojković, predsednik sindikata „Nezavisnost“ KC Niš.

Vesna Milić, nekadašnja novinarka i voditeljka Nišk televizije, a sada novinar redakcije Južnih vesti, istakla je da je ovo zaista neki vid potvrde da smo kao Grad i kao strateška tačka bitni za Srbiju, posebno za region sa kojeg se pacijenti leče u KC.

Ovo će zaista biti velika stvar, pre svega za pacijente, kada znamo da je toliko lekara otišlo tokom godina prirodnim odlivom, a sa druge strane, ogromna stvar i za one koji će za svoj hleb zarađivati radeći posao za koji su se školovali, odnosno koji su godinama na Birou, obrazložila je za Građanin mlada novinarka.

Klinički centar u Nišu, trenutno bi po sistematizaciji trebalo da ima 2.915 radnika, odnosno 1.670 medicinskih sestara i tehničara, a s obzirom na to da je broj tokom godina smanjen prirodnim odlivom, u rukovodstvu KC navode da će se boriti da pregovorima sa Vladom RS tu kvotu popoune do poslednjeg mesta što pre.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *