Dobro mesto za investicije – Slobodna zona Vranje

Vranje se prostire na površini od 860km kvadratnih. Nalazi se na Koridoru 10, na samo 95km od Skoplja i 215km od Sofije. Ovaj grad je takođe smešten na pola puta od Beograda do Soluna, jer je udaljenost Vranja od oba grada približno jednaka i iznosi oko 300km. Zahvaljujući blizini aerodroma u Skoplju i Nišu, kao i luke Solun, Vranje ima olakšan pristup tržištima jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Ove činjenice su jedan od razloga zašto „Slobodna zona Vranje“ pruža odlične uslove investitoirma. Prostire se na površini preko 114 ha, od kojih je 32ha uređeno, dok će se preostala površina uređivati u zavisnosti od potreba investitora. „Slobodna zona Vranje“ je regionalnog karaktera i jedina na jugu Srbije.

Neki od značajnijih sklopljenih sporazuma su prelazni trgovinski sporazum sa EU, sporazum CEFTA, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, kao i sa Belorusijom, Kazahstanom i Turskom. Slobodna zona ovog grada nudi niz pogodnosti za njene korisnike u vidu određenih usluga po nižim cenama. To su usluge transporta, špediterske, agencijske i usluge osiguranja, kao i bankarski poslovi. Postoje i velike finansijske pogodnosti, kao što su slobodan protok kapitala, dividendi i profita. Takođe, Republika Srbija izdvaja sredstva iz budžeta za finansiranje investicionih projekata u proizvodnom sektoru i sektoru usluge koje se odnose na međunarodnu trgovinu.

Najveće pogodnosti za investiranje tiču se oslobađanja od plaćanja PDV-a i carinske povoljnosti. Investitori mogu biti oslobođeni od plaćanja PDV-a na unos dobara u slobodnu zonu, na promet dobara i usluga u slobodnoj zoni i na promet dobara između korisnika dve slobodne zone. Proizvodni korisnici ne moraju plaćati PDV na potrošnju energenata, a postoji i mogućnost oslobađanja od određenih poreskih opterećenja za direktne strane investicije.

Što se tiče carinskih pogodnosti, izvoz i uvoz robe i usluga u okviru zone je slobodan i na njih se ne plaća carina. Velika pogodnost je i mogućnost oslobođenja od plaćanja carine za robu koja je namenjena za obavljanje delatnosti i izgradnju objekata u slobodnoj zoni, kao što je repromaterijal, građevinski materijal i oprema. Lokalna samouprava takođe nudi potpuno ili delimično oslobađanje od lokalnih poreza, naknada i taksi, koje su u njihovoj nadležnosti.

Ono što može privući veliki broj investitora je bogatstvo prirodnim resursima, kao što su geotermalni izvori i šume. Pored toga, ovaj grad je poznat po drveno – prerađivačkoj, tekstilnoj, mašinskoj, duvanskoj, metalskoj, prehrambrenoj i industriji obuće. Raspolaže obrazovanom, radno neangažovanom radnom snagom, što je veoma bitno za investitore, koji imaju u planu da otvore fabrike ovde.

Skupština Vranja je decembra 2016. godine odlučila da izdvoji 11,4 miliona dinara za podsticanje Slobodne zone. Još uvek nema korisnike, pa ne postoje ni prihodi, ali su pregovori sa italijanskom firmom koja izrađuje kožni nameštaj „Top sofa“ u toku.

gradjanin.rs

Medijski sadržaj „Dobro mesto za investicije“ sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Vranja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266