Dodeljene nagrade „11. januar“

Najveću nagradu grada Niša “11. januar“ za ovu godinu dobili su danas Univerzitet u Nišu koji obeležava 50 godina postojanja, novinar „Narodnih novina“ Timošenko Milosavljević i Tomislav Todorović, novinar „Politike“ kao i književnici Vidosav Petrović i Dejan Stoiljković. Nagradu im je uručio gradonačelnik Niša, prof.dr Zoran Perišić u sali Narodnog pozorišta u Nišu. Nagrada se dodeljuje povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka 11. januara 1878. godine. Ono što je malo zateklo prisutne je da sala nije bila puna publike kao ranijih godina, ali i da ovoj svečanosti nije prisustvovao ni jedan predsednik pet niških opština. O svakom dobitniku emitovana je kratka dokumentarna priča o životu i radu.

nagradas2

-Zanimljivo je da ovu nagradu dobijam baš kad pišem scenario za stari Beograd, ali i tu sam morao da opišem jednog tvrdoglavog Nišliju koji se raspravlja s vlastima jer ne može da svoju kafanu nazove „Kod Nišliju“ nego mora „Kod Nišlije“. Uvek se setim kada mi je kolega pisac rekao da radnju „Konstantinovog raskršća“ preradim da se događa u Beogradu. Normalno ja sam to odbio, a i on je kasnije uvideo da sam ja u pravu. Moj američki izdavač je rekao da Niš vidi kao živopisno mesto i da bi ga pre posetio nego neki drugi grad u Evropi. tako da mislim, da bilo čime se bavili naša lokal patriotska misija da Niš predstavimo u što boljem svetlu jer Niš ima istoriju kakvu malo gradova ima-rekao je Dejan Stojiljković na dodeli nagrade.

Vrednost pojedinačne nagrade iznosi 100.000 dinara, a ove godine prvi put nije bilo moguće predložiti za nagradu političara ili instituciju na čijem je čelu političar.

M.S.