Dokazi: NATO je koristio osiromašeni uranijum u „Milosrdnom anđelu“

Italijanski vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača Vojne opservatorija ispričao je danas frapantne činjenice o oboljenjima italijanskih vojnika koji su za vreme rata 1999. godine bili u sastavu Nato alijanse, a koja je bombardovala Kosovo i Metohiju.

Advokat Srđan Aleksić u uvodnoj reči

Od posledica udisanja osiromašenog uranijuma na Kosovu do sada je umrlo 350 italijanskih vojnika, a još 7.500 tadašnjih vojnika boluje od kancera jer su bili izloženi ovim ubilačkim hemijskim elementom, rekao je Leđero u Nišu na prvom Međunarodnom simpozijumu pod nazivom „Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999.“

Leđero ispred spomenika žrtvama u Nato agresiji

On je naveo da ne može ni da zamisli kakve su posledice snosili stanovnici tadašnjih regija na Kosovu gde su bacane bombe sa osiromašenim uranijumom.

Iz Odeljenja italijanske odbrane koje se godinama bori da dokaže istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u svetskim misijama, za sada imamo podatak da je pred sudovima u Italiji, 80 pozitivno presuđenih tužbi, a brojni sudski procesi su u toku. Postoje sve vrste kancera od kojih na žalost, umrli italijanski vojnici tako da se ne mogu klasifikovati da je na primer, rak pluća doveo najviše do smrti. Tu su kanceri svih vrsta jer se praktično čestice osiromašenog uranijuma unose u telo preko udisaja, hrane i na slične načine. Čestice osiromašenog uranijuma se emituju kroz vazduh, ali tek nakon ekplozije bombe. Te mikročestice prolaze kroz sve fiziloške membrane u telu i mogu bilo gde u telu da izazovu infekciju  – priča Leđero.

On kaže da se posledice učešća u misiji „Milosrdni anđeo“ tek sada vide.

Da se razumemo, Italijanski piloti nisu imali bombe sa uranijumom. te bombe su izbacivali američki avioni A10 i helikopteri „Apači“. Naši vojnici nisu znali da su izloženi jednom od najopasnih otrova koji je bio u tim bombama. Naše dokaze da su Italijanski vojnici bili žrtve bombi sa oriromašenim uranijumom su prihvatile sve Međunarodne medicinske organizacije koje se bave proučavanjem ovog pitanja – tvrdi Leđero.

Leđero kaže da je do sada bilo četiri komisije koje su ispitivale slučaj vojnika iz Italije, ali da su sve imale opstrukcije u radu od strane vojske.

Advokat Vojne opservatorije, gospodin Tartalja je pokrenuo mnogo slučajeva pred sudom i do sada je uspeo da u 80 primera dobije presudu protiv Ministarstva odbrane u Italiji. Država Italija se uvek distancirala od ovih pitanja. Tek sada sa novoim vladom, u Italiji se vide pomaci, da žele to da počnu sa rešavanjem ovog ogromnog slučaja. Pošto je Tartalja čuo da se i ovde formirala komisija, on će sve dokaze predati srpskim kolegama – kazao je Leđero.

Simpozijum se održao u  amfiteatru niškog Univerziteta. Predstavilo se  19 učesnika (39 radova) ovog skupa iz Italije, Nemačka, Rusije, Kine, Kipra, Švajcarske i Srbije, a prezentovali su naučne radove kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u zonama gde se sa njom dejstvovalo.

klik za uvećanje

Zaštitne prsluke i maske Italijani nisu imali

Leđero je rekao da su američki vojnici nosili zaštitne prsluke za koje su se tada Italijani pitali čemu služe?

– Ti zaštitni prsluci i specijalne maske su nosili samo Amerikanci i to je bilo rezervisano samo za njih. To nisu davali drugim vojnicima, pa ni Italijanima, verovatno plašeći se da će to na neki način izaći u javnoszti u Italiji i da se ne bi postavljala pitanja zašto to nose svi vojnici. Ovako je to bio samo deo njihove uniforme – napominje Leđero.

Srđan Aleksić: Pozivamo NATO na odgovornost!

Adviokat Srđan Aleksić, jedan od organizatora ovog simpozijuma koji se godinama bori da dokaže štetnost osiromašenog uranijuma iz NATO bombi, rekao je na otvaranju da u Nišu mora postojati bolnica koja leči žrtve oboljenja.

Broj civila i vojnika koji su pogođeni osiromašenim uranijumom je sigurno veći. Ovde smo da sakupimo dokaze svih komisija koje su radile na ovom slučaju i da krenemo u odlučnu borbu da dokažemo izuzetno veliku štetnost NATO bombardovanja. Cilj nam je da te zemlje koje su bacale bombe na nas, pozovemo na odgovornost. zato ih pozivamo da obolele leče u svojim zemljama, ali i da ovde naprave bolnicu kako bi narod bar malo imao načina da se leči – rekao je Aleksić.

M.S.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *