Đokica Jovanović (sociolog) – Vlast stvarno misli da smo svi budale

profesor Djokica Jovanovic
Profesor Đokica Jovanović

Kod nas, posebno u Nišu je problem što vlast stvarno misli da smo svi mi (narod prim. aut) budale. Kod nas je problem u sistemu. On ne dozvoljava da se politički artikuliše biračka volja. Ti glasaš, biraš, a oni zbog nekih svojih interesa naprave koalicije, i kako posle toga čovek može da se oseti… Drugo je što se država odrekla socijalnih funkcija. To je besplatno školstvo, zdravstvo… Država se odrekla najvažnijih socijalnih funkcija i dovela je društvo u bolesno stanje. Ko će posle toga da veruje biralištu kada je društvo u potpunom stanju anomije (neefikasnost društvenih normi) i raspada društva. Ovde je država sama dovela do raspada društva.

foto: mc.rs

6 Comments

 1. Мислиш, дакле постојиш, кад постојиш онда и кажеш.Е поштовани професоре то је права дефиниција данашњег стања код нас. Жалосно је што струка, интелектуална елита, научне и прогресивне структуре не мисле, или мисле у себи, али не кажу,што је исто као и да их нема. Не знам по чему онда заслужују, да буду то што мисле да јесу. Све више њих слуша,а слушање мање боли од мисли. На Вашој страни сам, јер мислите наглас,али се не бих сложио да је овде држава сама довела до распада друштва.Напротив друштво је то које ствара или доводи до распада државе. А друштво је такво или онакво због ових горе наведених фактора. Део тих фактора, односно појединци, којима је ,,слушање,, до те мере спутало ,,мисли,, да им је лакше да преузму ,,мисли,, власти и онда се дешава оно са почетка Вашег текста „ u Nišu je problem što vlast stvarno misli da smo svi mi (narod prim. aut) budale„ Власт врло добро зна да нисмо будале, али нас за такве сматра, јер се не бунимо што о нама тако мисле. Зато се и тако понашају. Власт је срозала све што се могло срозати у овом друштву, од личности,морала,свих видова институција,медија,где год такнеш шупље. Драго ми је професоре да мислите, мислите и даље, и то на сав глас. Не дозволите да уместо нас мисле којекакви мартаделе, ваздуплохови, ванземљаци и остале битанге,полтрони и хохштаплери са дипломама које су купили на бувљаку.

 2. Komentar na tekst sociologa, g.Đ.Jovanvića:
  Slažem se sa svim Vašim konstatacijama.Prekrjanje volje birača, građana,je prisutno svuda u Srbiji. Biramo koga biramo.U svetu je volja građana neprikosnovena i to je višedecenijska i vekovna tekovina i praksa. Ko bude izabran,mora da se poštuje.ILI IH JAKA OPOZICIJA SNAGOM ARGUMENATA OSPORAVA I OBARA.Nije ni u naprednijem svetu sve med i mleko. ALI OVOLIKO POSTIZBORNIH PREKRAJANJA VOLJE GRAĐANA IZRAŽENE NA IZBORIMA PRELETANJEM U VLADAJUĆE STRUKTURE PUTEM POTPLAĆIVANJA POSLANIKA NEMA NIGDE!!! SAMO U BANANA DRŽAVAMA.
  U bogatoj Velikoj Britaniji trenutno ima 6 ili 7 stranaka,a u našoj krađama i prevarama,ovakvim ili onakvim, osiromašenoj Srbiji ima ih koliko???!!! Ko zna,neka navede broj. Biću mu/joj zahvalna.
  U SRBIJI,MEĐUTIM, NIJE JOŠ NI POSLE 1/4 VEKA IZGRAĐEN TAKAV SISTEM, MEHANIZAM KAO NI INSTITUCIJE koje bi to sprovodile. NE VAŽE NI USTAV NI ZAKONI,NEGO POLITIČKA TZV.“ELITA“ RADI KAKO JOJ SE ĆEFNE.

  1. Tragično je to što su i lideri preletači pa se na čelu svake nove partije nađu kao novi lideri o očekuju da narod glasa za njih i njihovu ekipu. Zar to nije morbidno.Niko nije lud da glasa za socijaliste na primer ,ako im je član ili lider bivši demokrata.Nije problem u umenu već u čoveku, a šta da se od takvih očekuje????
   .

 3. Uz dužno poštovanje i uvažavanje Vašoja aktiivnosti koja
  traje več dve decenije na iznalaženju i rešavanju problema pogotovu uRomskoj Zajednici.
  Poznata je činjenica da ste pokretač i inicijator svih aktivnosti u kampani NVO udruženja koja su imala prohodnost u svim segmentima društva i na bazi projekata koje ste dobijali i sama ta realizacija se je svodila na samo na animiranje javnosti da če se ta ili ona stvar uraditi ili pokrenuti i da se je završavalo davanjem izveštaja tako da za kranjeg nije bilo efekta. Veličanje takvog rada je dovodilo i vodilo ljude u zabludu a da su samo pojedinci imali koristi od celog takvog delovanja . Sada kada se jasno kazuje da pojedinci sa svojim NVO udruženjem nemože viže da dobije i deluje krenulo se u stvaranje „ASOCIJACIJA“ – SKUP VIŠE NVO udruženja i kao takvo se je vodila LIGA ZA DEKADU koja je imala odgovornu funkciju da sprovede AKCIONI PLAN i potpisani sporazu 2005 -2015 g u Sofiji. Sada kada se je i to izjalovilo propalom DEKADOM,KRENULO SE NA „TRANSFORMACIJU“ ( PROMENA IMENA A AKTERI SU OSTALIISTI ).Ali jasnom najavom da se zatvaraju pojedine donacije i da če drugi preuzeti izradu AKCIONOG plana krenulo se u politizaciju odnosno političku kampanju i pokušaj da se sa te strane dobija u javnost podrška . Znači dve decenije uzaludno i pogubnog delovanja za Romsku zajednicu je prošlo a SVA PRIČA SE JE U POČETKU PARLAMENTARIZMA POKRENULA I VERUJEM DA STE SE USMERAVALI SA ILI NA TOM SMERU BI ZASIGURNO IMALI MNOGO VIDLJIVIJE I BOLJE REZULTATE U SVIM SVERAMA DRUŠTA A ZASIGURNO I NAŠE PRESTAVNIKE U LOKALNE DRŽAVNE UPRAVE.

 4. Bravo dobro receno stramota ljudi otimaju nasu decu ubijaju im roditelje uvode policijske prisile kaznjavaju nevine ljude pod laznim i izmisljenim optuzbama i to koriste za obracune ako se pobunis ili kazes istinu strasne stvari se desavaju.Oteti prisilno dete od majke i oca pa sta to znaci dokle je dosla ljudska pohlepa i to sve pod maskom dobrocinitelja.Koriste zakon zaklanjajuci se njim i zloupotrebljavaju polozaje jer ih niko nekontrolise jer im se veruje veruje im se jer su institucije kojima se veruju a u stvari su trgovci tudjom decom i ubice njihovih roditelja cak i sudovi traze misljene od njih to je isto kao kadbi od lopova trazili sudovi da se osude lopovi po sopstvenom sudu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *