Dozet pozvao na prekid štrajka, advokati ne popuštaju

Iako je advokat Dragan Dozet pozvao sve niške advokate da krenu sa radom u Palati pravde i obustave štrajk, to se nije dogodilo. Niški advokati koji podržavaju zahteve Advokatske komore u Nišu okupili su se u parku preko puta suda kako bi pokazali svoju brojnost odnosno ne odustajanje od štrajka. Ponovljeni su zahtevi advokature koja je u štrajku od 17. septembra u celoj Srbiji, a od kojih je prvi izmena zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona, koje advokatura smatra neustavnim. Drugi zahtev se odnosi na regulisanje paušalnog oporezivanja. Dozet je takođe napomenuo da i dalje poziva svoje kolege da uđun u sudove i počnu sa radom.

– Mnoge kolege koje me zovu se plaše da počnu sa radom jer se boje da će biti izbačeni iz komore. kolega iz Bbeograda, Čedomir Stojković je već osnovao udruženje i 160 advokata je u prestonici počelo sa radom. To je značajno ohrabrenje za sve. Mislim da će polako početi advokati da rade i videće se da se sada sve ovo izvodi na silu. Ako već postoji jedinstvo među advokatima, zašto se preti disciplinskim merama – kaže Dozet. On kaže „da je saglasan da se nastavi sa zahtevima, ali ne na način da se zastrašuju kolege, da se pritvorenicima onemogućava pravo na odbranu i slično“.

Dozet-u-razgovoru-sa-advokatima

Dozet je čak došao među svoje kolege advokate koji štrajkuju i u civilizovanom razgovoru, nisu došli do kompromisa (vidi sliku).

Biljana Branković, zamenik predsednika zajednice advokata u Nišu ističe da advokati neće popustiti i da ostaju pri svojim zahtevima.

– Dragan Dozet je pod suspenzijom dok traje disciplinski postupak tako da potpuno neosnovano sada poziva advokate da uđu u sud. On je dobio rešenje o suspenziji, još uvek je upisan u listu advokata, ali ne bi trebalo da deluje, a ne da šalje otvorena pisma kolegama. Nije tačno da mi nećemo da radimo, daleko od toga. Svi mi hoćemo da radimo, ali tek kad se ostvare uslovi i zahtevi koje smo podneli Ministarstvu pravde-ističe Branković.

M.S.

 

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266