Druga strana zlatne medalje: Pošli bez dresova u Hrvatsku i „razbili“ sve, a doček…

Marko-Smiljković1
piše: Marko Smiljković, novinar

Da, naši niški rukometaši pošli su su na Evropsko takmičenje Univerziteta u Rijeku iz Niša bez dresova i opreme. Snašli su se nekako dan ili dva ranije da Rukometnom savezu u Beogradu dojave problem (i to na drugarskoj bazi) da bi na putu uzeli dva kompleta dresova kako bi imali u čemu da se pojave na terenima u Rijeci i Zagrebu. I razbili su sve. Čak i Sportski Univerzitet iz Nemačke u finalu (38:35)! Ne znam za devojke, nisam s njima jutros pričao ispred Banovine, da li su i one slično prošle.

Dobro je, koliko vidim da su dresovi neka varijanta srpske reprezentacije. Ima i reklama srpskih poznatih javnih preduzeća te neko da ne misli da su im oni bili sponzori pa da ne znaju šta će od para. Nema ni imena Niša na njima, ni Univerziteta. Ali, ispod dresova je u Hrvatskoj bilo lavlje srce.

reprezentacija
foto: Univerzitetski sportski savez Niša

Ne želim nikome da kvarim slavlje. Momci rukometaši osvojili zlato na Evropskom prvenstvu Univerziteta, devojke bile nadomak trona i to se ne da pokvariti.

Nikoga ne napadam, i ne želim da se neko oseti prozvanim. Ne, zaista. To je u Srbiji, Nišu postao lokalni sport. Društvena pojava koju možemo da prodajemo kao turistički sadržaj. Dok se jednima koji ništa ne zaslužuju trpa u džepove masna lova kroz plate zbog stranačke poslušnosti, drugi bez dresova odu na put i donesu zlato.

Novi omladinac – većnik Kačar (zadužen za sport i omladinu) mog’o je da mrdne d… i pređe preko Tvrđavskog mosta (od Gradske kuće) da pruži ruku ljudima. Bez govorancije i poklona, da pruži ruku u ime grada čije su ime reprezentovali na maestralan način.  Da se upozna i zahvali im.

reprezentativka
Detalj sa dočeka – slobodna lustracija

A, doček. U komentarima na Gradjanin.rs vidim da im je potrebno bilo zakazati doček. Ne zato da bi kopirali Beograd. Ne, nego da se svim momcima i devojkama ukaže čast što su na najidealniji način predstavljali naš grad. Jeste, neko je iz Kruševca, Vranja… Oni su prava naša reprezentacija. Čime da se hvalimo, ako ne njima. Kako tu sjajnu mladost ostaviti u Nišu, a razne političke poltrone njihovih godina skinuti špaklom sa javne scene i vratiti na mesto koje zaslužuju?

Ako se ne varam, večeras je završno veče međunarodnoig festivala folklora. Tu je mladost i lepota. Divno bi se uklopilo da ima ko da predstavi poimenično – ceo autobus koji je jutros dočekao samo prorektor Univerziteta (i to ih je čekao da dođu do stepenica glavnog ulaza Banovine, a ne ispred autobusa), par radnika ove institucije i ekipe novinara.

Da, tako je to kod nas. Progutaš knedlu u grlu, i teraj dalje…

 

1 Comment

  1. Čitajuci Vaš tekst suze su mi krenule, napisali ste živu istinu. Mišljenja sam da politicari ovakvim postupkom ustvari jure našu decu van zemlje.Šta ce njima sposobna,zdrava i pametna deca?Njima trebaju penzioneri da im smanje penzije za 1000 din. pa daim povecaju za 2 din.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *