DS: Neophodne hitne mere za zaštitu vazduha, u suprotnom protest!

Neophodno je preduzeti set hitnih mera u cilju zaštite i smanjenja zagađenosti vazduha, pored ostalog i izmena sistema javnog prevoza u Nišu. Nažalost, nema odgovora jos uvek na inicijativu koju sam podneo kao odbornik da se tender za izbor prevoznika u Nisu poništi zbog katastrofalnog stanja vazduha u Nišu, i da se  osim EURO4 i EURO 5 motora traže i vozila koja koriste gas kao pogonsko gorivo, ili još bolje da imaju električni pogon. Uvođenje dva dana besplatnog javnog prevoza u Nišu, posebno u vreme visoke zagađenosti vazduha u Nišu, vozači privatnih automobila bi se podstakli da koriste vozila javnog prevoza, čime bi se smanjio saobraćaj vozila koja značajno ugrožavaju vazduh“- rekao je Miodrag Stanković odbornik i predsednik Gradskog odbora DS Niš.

On kaže da neke od važnih insttitucija moraju da promene način grejanja.

Nevenka Stojković i Miodrag Stanković

Jedna od novih mera koju predlažem je hitno gašenje kotlarnica svih javnih ustanova koje kao energent koriste ugalj i mazut i njihovo prebacivanje na kotlarnice koje koriste gas. Imajući u vidu da JP  ,,Gradska Toplana,, Niš, koristi i mazut kao energent, kao i da veliki broj firmi i ustanova u gradu se greju na drva i ugalj (Pravni i Ekonomski fakultet, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu i dr. ), neophodno je gašenje, odnosno prebacivanje kotlarnica koje koriste ekološki nezdrav energent na gas koji mnogo manje zagađuje vazduh“, izjavio je Stanković.


Neke od mera koje predlažu demokrate:

  • Uvođenje besplatnog prevoza u vreme visokog zagađenja vazduha u cilju smanjenja privatnih vozila koja se kreću kroz grad.
  • Izmena sistema obračuna i naplate, kao i smanjenje cene daljinskog grejanja za individualna domaćinstva u cilju njihovog stimulisanja za priključenje na sistem  JP Gradska Toplana Niš.
  • Subvencije  iz budžeta Grada Niša za prelazak individualnih domaćinstava koja ne mogu da se priključe na sistem JP Gradska toplana Niš, a imaju sopstvene kotlarnice, na gorivo koje manje zagađuje vazduh (npr pelet).
  • Unapređenje sistema gasovoda kroz Niš i podsticajne mere za priključivanje domaćinstava na mrežu.
  • Uvođenje sistema informisanja građana o stepenu zagađenja vazduha na teritoriji Niša, kroz unapređenje mreže mernih stanica i informisanje građana.

Ovako loš vazduh koji Nišlije udišu iz dana u dan poslednjih godina, kao posledicu ima povećanje broja obolelih od bolesti pluća ( bronhitis, pneumonija, astma i dr.), srca i krvnih sudova. Takođe, permanentno loše stanje vazduha, dovodi do smanjenja imuniteta što može uzrokovati veliki broj drugih bolesti. Pozivam vlast da hitno preduzme mere koje su u inicijativi, u suprotnom ću kao odbornik  i predstavnik građana pozvati sugrađane na građanski protest sledeće subote ispred zgrade Skupštine Grada, da pokažemo da želimo da dišemo čist vazduh, koji nije zagađan zbog kako predsednik Srbije kaže “visokog standarda” – zaključuje Stanković.

gradjanin.rs

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *