DS: Niš izgubio kulturni identitet grada

Demokratska stranka je na konferenciji za medije ukazala „da u poslednje tri godine ne postoji jasna kulturna politika,i kulturni identitet grada“. Programi insitucija kulture odvijaju se po inerciji, bez dovoljno atraktivnog sadržaja, prolaze mirno i neprepoznatljivo, tako da se stiče utisak da se na ovom planu skoro ništa ne dešava.

ds1
Ljiljana Kostadinović

-Umesto da programi i projekti budu glavna tema i zatalasaju javni život u gradu, imamo samo brojne afere u vezi sa partijskim zapošljavanjem, izborom direktora sa neodgovarajućim uslovima, tako da se krše zakoni i propisi koji regulišu ovu oblast, a da niko od državnih organa ne reaguje, a takođe ni javnost u gradu. Frapantni primer za to je Narodono pozorište a sada i direktor dečijeg odmarališta u Divljani. Narodno pozorište u Nišu ne prestaje da bude u žiži javnosti, ali ne kvalitetnim i nagrađivanim predstavama, vec pričama i aferama. Nikako da se završi priča u vezi sa izborom direktora, koja traje tri i po godine” – rekla je Ljiljana Kostadinović, predsednica Resornog saveta za kulturu.

Demokrate ističu da su predstave nedovoljno kvalitetne, pa nije ni čudo što nisu imale plasman na festivalima u zemlji i inostranstvu. Podsetimo se samo ranijih brojnih gostovanja i nagrada. Slično je i u Pozorištu lutaka.

-Preko noći se donose odluke o neučestvovanju na neki od festivala sa tradicijom, na kojima se naša kuća dokazivala i donosila nagrade. Uostalom, neke od dobijenih nagrada su za predstave rađene u prethodnom mandatu. Tražimo transparentno i odgovorno upravljanje kućom i svim njenim resursima – umetnicima, novcem, salom, lutkama. Tražimo predstave koje svojim renomeom Pozorište lutaka zaslužuje, nešto što je iskorak i umetnički domet. I dan danas se stanje u Narodnoj Biblioteci nije promenilo” – dodala je Kostadinović.

Za razliku od prethodnih godina, u Galeriji se programi odvijaju uobičajenim tempom, ali i bez međunarodne saradnje, što nije dobro za ustanovu koja treba i mora da prati savremeni trenutak i kulturnu javnost. Sada se postavlja pitanje opstanka zgrade Galerija Srbija. Galerija bez podrške Grada to ne može sama da reši.

gradjanin.rs

4 Comments

  1. Gospodja bivsa direktorka je Pozoriste lutaka toliko unazadila i dovela do ivice bez i jednog dinara investicija u ustanovu i sa nebrojano investicija sebi i svojim“saradnicama“ u vidu stimulacija

  2. Ko ste Vi da pisete o Biblioteci u koju niste ni usli. Biblioteka je okrecena, otvara se novi prostor za odrzavanje kulturnih manifestacija, brojne su promocije, stigle su nove knjige iz ministarstva, radi kutak na bazenu, odobrena su dva projekta, nekoliko donacija. Sve vri od aktivnosti. To i najveci kriticari vide.

  3. A vi niste pljackali i delili sa saradnicima(SARADNICOM)?!!? A na tim istim festivalima samo ste brukali grad,ali tada niko nije smeo da pisne o tome ! Treba da se stidite koliko ste SVETLOSNIH GODINA unazadili pozoriste koje ste koristili za licne potrebe! UCUTI i IDI u neku banju !

  4. Kakva zanimljiva konstatacija od strane bivse direktorke lutkarskog koja ce da ostane upamcena kao NAJGORI direktor u istoriji pozorista. Cetiri godine je bukvalno presedela u fotelji. Nikad manje premijera i predstava na godisnjem nivou nismo imali nego u vremenu gdje Kostadinovic. Festivale smo posecivali samo preko facebooka ali to njoj nije smetalo da sama sebi iz gradskog budzeta i budzeta pozorista redovno oezbedjuje samostalne posete festivalima u inostranstvu za koje radnici nisu ni znali… izvolte, pitajte je kako se provela uParizu 8 dana na racun poreskih obveznika ovog grada. Kakvu saradnju je uspostvaila sa Parizanima mozete videti po tome kakve smo kontakte sa njima napravili – NIKAKVE!

    Sramota, da sam na njenom mestu ja bih molio za oprostaj za to sto sam pozoriste unazadio za nekoliko decenija do te mere da ce nam biti potrebno jos deset godina da se oporavimo od njenog mandata…

    Ko sve sebi daje za pravo da kritikuje… Nije ni cudo sto jos malo pa niko vise nece ostati u ovoj rupi od grada i drzave…

    Nema razlike nikakve medju strankama, svi ste podjednako klisnuli iz Gornje Toponice…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *