Dveri Niš: „Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!“

Dveri u Nišu staju sa sugrađanima zajedno u ŽIVI ŠTIT ZA PREZADUŽENE PORODICENaša je dužnost da građanima Niša, povodom učestalih mera represije vlasti, kao zastupnici porodične politike, saopštimo i ponovimo da će Pokret Dveri stati u zaštitu svih prezaduženih porodica kojima banke, poreske uprave ili korumpirani pravosudni sistem preko privatnih izvršitelja oduzimaju osnovnu imovinu i sredstva za život.
Jasno je da vlast u svakoj društvenoj oblasti radi na uništavanju naših porodica – smanjuju plate i penzije, povećavaju cene komunalnih usluga, ogromne su socijalne razlike i nezaposlenost, domaći preduzetnici ne mogu da posluju zbog zelenaških bankarskih kamata, ukinutih carina na uvoz strane robe, izostanka podrške i subvencija za domaću privredu, zanemarivanje trudnica, višedetnih porodica, kulturni genocid od strane medija, bela kuga, ogroman broj abortusa i tako u nedogled.

za-nase-porodice
Podsećamo da je Pokret Dveri predložio nacrt Zakona o zaštiti prezaduženih porodica tj. zakona o ličnom stečaju kojima bi im bio otpisan deo dugova, niko ne bi mogao da im oduzima ljudsko pravo na porodični dom i osnovna sredstva za život, bio bi im omogućen novi finansijski početak i reprogramiranje preostalih dugova. Ovo je zakonsko rešenje koje poznaju mnoge države sveta, dok je Srbija pod aktuelnom vlašću očito rešena da se obračuna sa sirotinjom i svim onim porodicama koje nisu krive što su ostale bez posla i mogućnosti da otplaćuju svoje dugove.
Pozivamo sve građane kojima prete oduzimanjem imovine da nam svoj problem predoče putem mejla dverinisa@yahoo.com pozivom na telefon 063467149 ili dolaskom u našu kancelariju subotom od 17:00 do 19:00, kada ćemo prikupljati žalbe, primedbe, sugestije na ovu i ostale važne društvene teme.
Aktuelnim kriminalnim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju je nesumnjivo preko privatnih izvršitelja otvoren put korupciji i legalizovana pljačka građana koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, a sa druge strane zaštićen je krupni kapital i zabranjeno izvršenje na imovini stranih firmi i stranog kapitala. Naklonjen je poveriocima, najčešće bankama i monopolistima, onemogućeno je korišćenje pravnih lekova, veštačenje, privatni izvršitelji su potpuno nezavisni od suda, nema sudskog postupka i ravnopravnosti stranaka i izvršenje se sprovodi bez pravosnažnosti, nema nadzora nad izvršiteljima, koji još imaju i mogućnost pretresa. Takođe, ZIO nije usklađen sa zakonima koji su hijerarhijski viši. I sam je zakonodavac priznao da „važeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju predstavlja civilizacijsko nazadovanje vladavine prava u Srbiji.”
Novim nacrtom izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se vraća žalba, izvršni postupak, obaveza polaganja pravosudnog ispita za izvršitelje itd. Vlast pere ruke, ali ipak sada umesto zaključka o izvršenju, izvršitelji donose rešenje o izvršenju, što je protivustavno, i dalje mogu da bez odobrenja suda bilo kada posećuju dužnike, i dalje važi načelo fiktivne dostave (nakon neuspelih dostava sledi isticanje na oglasnu tablu suda), u komunalnom postupku ne postoji obaveza poverioca da dužniku pošalje opomenu pred utuženje itd. Namireni su koliko-toliko interesi otimača, treba da se otvore nova poglavlja u pregovorima sa EU o pravosuđu, a moguće je i da se izbori bliže, pa je zgodno malo preurediti (ali ne potpuno) surovu realnost u kojoj smo opljačkani.
Kada se Dveri budu pitale, staćemo tome na put u potpunosti, a do tada ćemo pomagati koliko god možemo – braneći naše prezadužene porodice zajedno sa svojim sugrađanima!

2 Comments

  1. Поштована Наталија, извршни поступак подразумева постојање правних лекова, правоснажност итд., те самим тим ово са приватним извршитељима није „прави“ или „нормалан“ извршни поступак, што је можда требало додати, али не мења суштину. Овај Закон је сакаћење права и то је и законодавцу јасно, али нико неће сносити одговорност. Иначе, сви подаци су јавно доступни, проверљиви и апсолутно тачни. Замолио бих вас да се прво информишете, па да онда нешто окарактеришете као нетачно. Свако добро вам желим.

  2. Izvrsni postupak postoji jos od vremena Cara Dusana tako da nema sta da se vraca. Ono sto je ispravljeno je prigovor odlaze izvrsenje, srazmera dug-vrednost itd.Ali prvo mora da se usvoji.Pazite sta pisete podaci su vam polu-tacni ili skroz netacni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *