Dveri sakupljaju potpise ispred Kalče protiv prodaje Telekoma

Potpisivanje peticije ispred TC”Kalča” u naredna tri dana od 19 sati. Srpski pokret Dveri kreće u otvorenu borbu protiv odluke Vlade Srbije da proda jednu od najprofitabilnijih domaćih kompanija „Telekom Srbija”. Skandalozno je da je Vlada Srbije ostala gluva i nema na upozorenja brojnih strukovnih organizacija, vrhunskih stručnjaka, svih sindikata Telekoma, kao i patriotskog bloka Dveri, DSS i grupe najistaknutijih srpskih intelektualaca koji su svi digli svoj glas protiv prodaje „Telekomaˮ kao strateškog preduzeća broj 1 u Srbiji.

dveri
Zato Dveri pružaju punu podršku potpisivanju peticije „STOP PRODAJI TELEKOMA” koju su pokrenuli reprezentativni sindikati i udruženja na nivou „Telekom grupeˮ. U septembru Dveri će skupljati potpise protiv prodaje „Telekomaˮ širom Srbije i dostaviti ih sindikatima koji su pokrenuli ovu peticiju.
Kao što je navedeno u detaljnoj stručnoj analizi Akademije inženjerskih nauka Srbije, koja je dostavljena Vladi Srbije i relevantnim ministarstvima još u februaru ove godine, prodaja „Telekomaˮ je ekonomski i socijalno neopravdana, štetna za naučno-tehnološki razvoj Srbije, i nosi velike bezbednosne rizike jer preko „Telekomoveˮ infrastrukture funkcionišu sve domaće službe bezbednosti.
„Telekomˮ ne sme da se proda pre svega zbog njegovog strateškog značaja, ogromnog odlivanje prihoda i dobiti iz Srbije, otpuštanja i daljeg smanjenja broja radnih mesta, smanjenja plata i penzija, povećanja spoljno-trgovinskog i budžetskog deficita, značajnog smanjenja domaće proizvodnje za potrebe „Telekomaˮ i umesto toga uvoza inostranih proizvoda iz oblasti informacionih tehnologija. Otpuštanja ne bi zadesila samo „Telekomoveˮ inženjere i tehničare (minimum 50%-65% zaposlenih će biti otpušteno), već najviše domaće proizvođače, podizvođače i dobavljače, tako da bi i do 100 hiljada građana bilo direktno pogođeno ovom nerazumnom odlukom.

Ne postoji ni jedan ekonomski razlog da se proda kompanija koja je u 2013. godini ostvarila 15,3 milijarde dinara profita, investirala u razvoj 14 milijardi, otplatila kredit od 200 miliona evra i 5,5 milijardi dinara uplatila u budžet Srbije. Protiv prodaje „Telekoma Srbijaˮ su se izjasnili:
1. Akademija inženjerskih nauka Srbije,
2. Društvo za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku (ETRAN),
3. Preko 200 vrhunskih stručnjaka iz zemlje i inostranstva u svom Otvorenom pismu iz juna 2015.
4. Reprezentativni sindikati i udruženja na nivou Telekom grupe: Sindikat Telekoma „Srbija“, Jedinstveni sindikat Telekoma Srbije, Sindikat radnika telekomunikacija Republike Srpske, Jedinstveni Sindikat Telus, Sindikalna organizacija M:TEL Crna Gora i Udruženje montera za telekomunikacionu mrežu Srbije.
5. Savet za borbu protiv korupcije
6. Patriotski blok Dveri, DSS i grupe istaknutih srpskih intelektualaca.

foto:nspm.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *