Dvogodišnjak umro od upale pluća prouzrokovanim malim boginjama

Jedno dete je preminulo od malih boginja, a za život drugog bore se lekari na Intenzivnoj nezi niške Dečije klinike. Sumnja se da su zbog komplikacija usled zaraze morbilama deca dobila upalu pluća. To je za malog Vuka bilo kobno, dok Jakov pokazuje blage znake oporavka, prenose Večernje novosti, a to nam je potvrđeno i u Kliničkom centru.

foto: arhivska fotografija Google

Reč je o dva brata, dvogodišnjaka koje su, na žalost, napustili roditelji.

Malog Vuka povremeno je posećivala baka koja je bila voljna i da ga usvoji, ali su je u tome sprečio jedan od roditelja. Dečak je Čekao je da se za njega nađe hraniteljska porodica.

Vuk je od sestara i lekara naše klinike dobio svu ljubav koju može dobiti u ovakvim uslovima. Posebno je o njemu brinula sestra Ljilja, kojoj je posebno teško pao njegov odlazak – kaže dr Dejan Milojević, načelnik Intenzivne nege.

Vuk je rođen sa teškom hromozomopatijom uz anomalije na organima i kašnjenjem u razvoju.

I najmanja infekcija bila bi kobna po njega jer mu je imuni sistem bio preslab. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je umro zbog komplikacija nastalih usled morbila, jer se kod njega nije javio osip, već samo visoka temperatura i zastoj u disanju.

Kod Jakova smo klinički potvrdili morbile, ali čekamo i biohemijske rezultate sa Instituta za infektivne bolesti.Jakov je na aparatima za disanje i u veoma je kritičnom stanju. Počeo je da pokazuje znake oporavka ali je još rano za prognozu. Dr Milojević sa još jednom medicinskom sestrom danonoćno prati stanje ovog deteta. Trenutno nema pristup kod drugih pacijenata da bi se sprečilo eventualno širenje morbila – kaže dr Milojević.

gradjanin.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *