D(ž)ezert na srpsko-fransuski način

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Dalibor Marković

dalibor markovicProtekle nedelje, gosti Muzičke škole, Niš bili su učenici i nastavnici  iz škole „Eleonore de Provence“ iz Monsegura, Francuska. Ovi petnaestogodišnjaci su članovi veoma uspešnog i regionalno poznatog Jazz orkestra, tačnije, Jazz sekcije ove škole.

Tim povodom moja sagovornica bila je profesorka Ljiljana Kitić, profesorka violine, koja je bila jedan od vođa puta našim učenicima a ujedno i predstavnik Muzičke škole. Pored nje, sa učenicima su bile i Aleksandra Savić, prof. Engleskog jezika i Spomenka Špirić, profesorka klavira u Muzičkoj školi.

U junu prošle godine, deset učenika gudačkog orkestra i  tri profesora Muzičke škole, Niš, posetili su njihovu školu i zajedno sa ovim ansamblom održali tri koncerta u Monseguru, Lormonu i Bordou.

Inicijativa za  uspostavljanje kulturnih kontakata i veza naših dveju škola došla je od škole iz Monsegura uz podršku Ambasade Republike Francuske u Srbiji, Francuskog kulturnog centra iz Niša, počasnog konzula Francuske u Nišu g. Saše Miljkovića, regionalnih  i lokalnih vlasti Monsegura. U Francuskoj je naš dolazak najavljivan danima kao svojevrstan kulturni događaj godine.

Ove godine, saradnja se nastavila u našoj školi sličnim koncertom koji se proteklih dana pripremao a glavna manifestacija, tj. zajednički koncert bio je održan prošlog četvrtka.

Ovo je klasična razmena učeničkih i kolegijalnih poseta a upravo o tome, prof. Kitić kaže:

Ljiljana Kitić, prof27 učenika je bilo smešteno kod naših učenika i njihovih porodica što je svakako najbolji način za upoznavanje ne samo prijatelja nego i celokupne naše kulture življenja. Naravno, tu priliku smo imali i mi, gostujući prošle godine u Monseguru. Par dana su trajale zajedničke probe u gde je uključeno pedesetak učenika. Pripremale su se četiri jazz numere: „Morning“, „All blues“, „Girl talk“ i „Mambo influence“. Profesori iz Francuske koji su radili sa orkestrom i solistima bili su Slobodan Sokolović, Rémi Poymiro, Christophe Gagner a iz Niša prof. Vladan Karadžov.

Entuzijazam i euforija bila je prisutna kako kod naših, tako i kod učenika iz Francuske.

Za većinu naših učenika je ovakva vrsta muziciranja nepoznata, naročito umeće improvizacije kojim neki od učenika iz Francuske izutetno vladaju. Sa druge strane, mladi Francuzi odaju počast posvećenom i višesatnom vežbanju klasične muzike našim učenicima. Mislim da ovom saradnjom učenici mogu mnogo da nauče jedni od drugih i  doprinesu svom daljem muzičkom razvoju.

U okviru ovonedeljnog druženja, organizovana je i jednodnevna ekskurzija do Đavolje varoši, za goste i njihove domaćine gde su imali priliku da upoznaju prirodne lepote Srbije, a naravno, i da se međusobno još bolje upoznaju i druže.

Učesnici projekta prisustvovali su i svečanom prijemu kod gradonačelnika grada Niša, a za goste je priređen Koncert učenika Muzičke škole, koji su oni vrlo lepo primili. Svako od učesnika koncerta je ispraćen gromoglasnim aplauzom i ovacijama, te je i za naše učenike koji su nastupali pred tako srdačnom publikom ovo bio posebno emotivan i značajan nastup.

Srpski i francuski dzezeriVrhunac posete mladih Francuza bio je u četvrtak na zajedničkom koncertu. Sala Niškog simfonijskog orkestra bila je prepuna da primi sve zainteresovane i učenike i roditelje ali i sve one Nišlije koji su mogli da na delu vide ove, možda i, buduće jazz velikane. Osim učenika iz Monsegura, nastupio je i niški bend JazzBookA koji je „podigo salu na noge” i pokazao da Niš ima budućnost u džez muzici.

Na dan povratka kući, u sali Muzičke škole organizovano je i druženje učesnika uz nastup rock benda i jazz sekcije naše škole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266