Ekipno prvenstvo Srbije u gou

Na finalnom turniru 38. Ekipnog prvenstva Srbije u gou održanom ovog vikenda u Beogradu učestvovale su dve ekipe iz Niša. Univerzitzetski go klub „Student“ Niš osvojio je drugo mesto i go klub „Pro Go“ Niš peto mesto.

GoEkipno15-1
Dušan Mitić (Student) i Lazar Manojlović (Radnički)

Univerzitzetski go klub „Student“ Niš, inače branilac titule na ovom turniru, bio je oslabljen neigranjem prve table, Nikole Mitića, koji se nalazi u Japanu gde pokušava da postane prvi srpski go profesionalac. Svoju priliku iskoristio je go klub „Radnički“ iz Kragujevca koji je osvojio titulu ekipnog prvaka Srbije za 2015. godinu. Treće mesto pripalo je go klubu „Beograd“.

GoEkipno15-2
Finalni turnir 38. Ekipnog prvenstva Srbije u gou

Za nišku ekipu go kluba „Student“ nastupio je i Jean-Luc Oesch, zamenik ambasadora Švajcarske u Srbiji. Gospodin Jean-Luc Oesch je organizator go turnira Kup Ambasadora i od svog dolaska u našu zemlju član je niškog go kluba „Student“.

U ekipi go kluba „Pro Go“ Niš, koja je poznata po velikoj bazi mladih igrača goa u svim kategorijama, nastupio je najmlađi igrač na finalnom turniru, Aleksandar Vlajković koji ima samo 9 godina.

Sponzori 38. Ekipnog prvenstva Srbije u gou su Pro-Go d.o.o. iz Niša i IMS Konsalting d.o.o. iz Beograda.

Go savez Srbije, jedini granski sportski savez sa sedištem van Beograda

U okviru Ekipnog prvenstva Srbije održana je godišnja Skupština Go saveza Srbije na kojoj je doneta odluka da se sedište Go saveza Srbije iz Beograda premesti u Niš.

Na ovaj način go je postao prvi granski sport u Republici Srbiji čije sedište nije u Beogradu i to u trenutku kada Go savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije priprema organizaciju Juniorskog prvenstva Evrope u gou koje treba da se održi marta 2016. godine na Paliću.

    Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh za go tablom
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh za go tablom

O igri go

Iako niko ne zna tačno kada je go nastao, pouzdano se zna da je go najstarija misaona igra koja se i danas igra po izvornim pravilima.

Igra je nastala u Kini pre najmanje 2500 godina (neki veruju i pre 4000 godina), proširila se na Japan i Koreju, odakle se tek posle otvaranja Japana proširila po celome svetu.

Ono što go razlikuje od velikog broja drugih misaonih igara su jako jednostavna pravila (uče se za bukvalno dva minuta), jedinstven hendikep sistem (omogućava igračima različitih snaga da se ravnopravno bore) i veliki broj kombinacija koji još uvek ne dozvoljava računarima da pobeđuju majstore goa.

Višedecenijska borba da go, kao misaoni sport, postane deo velike porodice olimpijskih sportova, ostvariće se na 32. Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine kada će go biti predstavljen kao novi olimpijski sport.

Širu priču o gou možete pročitati na blogu Dragan Ilić: Šta je go – najstarija igra na svetu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *