Rade samo strani kapitalisti, ostali…

Vladan Stanojević, rukovodilac ekonomskog sektora u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu analizirao je privredne tokove na teritoriji regiona. On ocenjuje da je ostvaren spoljnotrgovinski promet u prvih devet meseci ove godine – zadovoljavajuć jer je u odnosu na isti period prethodne godine povećan za 16% i pri tome je ostvaren suficit u razmeni od 151 miliona dolara.

nis-tvrdjava

Međutim…

– Međutim, treba imati u vidu da je ovako povoljna struktura u razmeni ostvarena isključivo i zahvaljujući poslovnim rezultatima velikih proizvodnih sistema (Tigar, Leoni, Philip Morris, Grammer, Benetton…) koji u ukupnoj razmeni regiona sa inostranstvom učestvuju sa 78% u izvozu i sa 68% u uvozu. Razmena sa inostranstvom u ovom periodu pokazuje značajno pozitivne rezultate, a kao pozitivan primer navodimo da je vrednost izvoza u prvih devet meseci 2014. godinr skoro utrostučena u odnosu na 2009. godinu dok je ukupan obim razmene sa inostranstvom za poslednjih pet godina udvostručen.

Sa kim razmenjujemo robu

U periodu januar-septembar 2014.godine, on navodi, preduzeća sa područja koje pokriva RPK Niš, ostvarila su kontakt sa firmama iz oko 90 zemalja u svetu. Najznačajnije zemlje partneri u izvozu su Nemačka, Francuska i Italija, a u uvozu Nemačka, Ruska Federacija i Italija.

– U periodu januar-septembar 2014.godine, na području koje pokriva Regionalna privredna komora Niš, ostvarena je ukupna spoljnotrgovinska razmena u vrednosti od 1,254,836,845 dolara. U odnosu na isti period 2013. god. (1,080,867,033) ukupni spoljnotrgovinski promet je povećan za 174 mil. USD ili za 16%. Ostvarena vrednost izvoza veća je za 93 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 15% u odnosu na 2013.god, dok je uvoz veći za 80 mil. USD, što predstavlja povećanje od 17% u odnosu na 2013.god. Privreda ovog područja, za prvih osam meseci 2014. godine beleži pozitivan saldo u razmeni sa inostranstvom u vrednosti od 151,3 miliona dolara što je bolje nego u istom periodu 2013. god. kada je ostvaren pozitivan saldo od 138 miliona dolara.

U regionu najbolji Piroćanci

– Najveći obim spoljnotrgovinskog prometa u periodu januar-septembar 2014. godine, ostvarila je opština Pirot. U ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni ona učestvuje sa 32%, u izvozu 38% i uvozu 25%. Od ostalih opština koje su ostvarile pozitivan saldo u razmeni sa inostranstvom su: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Doljevac, Kuršumlija, Merošina, Niška Banja, Pantelej, Prokuplje, Ražanj, Svrljig i Žitorađa (mada je obim razmene pojedinih opština jako mali). Sledi opština Crveni Krst koja u ukupnom prometu regiona ušestvuje sa 17%, s tim što ova opština u ukupnom izvozu učestvuje sa 13%, a u uvozu sa 23%. Sledi opština Prokuplje koja u ukupnoj razmeni učestvuje sa 15%, u izvozu sa 18% i u uvozu sa 12%, kaže Stanojević.

Najveći izvoznici su najveći uvoznici

– Najveći izvoznici sa ovog područja su preduzeća: Tigar – Pirot (u ukupnom izvozu područja učestvuje sa 35%), slede: Leoni – Prokuplje, Philip Morris – Niš, Grammer – Aleksinac. Ove firme su istovremeno i najveći uvoznici. U strukturi roba u izvozu dominiraju proizvodi priozvodi od plastičnih masa i kaučuka, zatim mašine, aparati i uređaji i proizvodi od prostih metala), tekstil, obuća, biljni proizvodi i proizvodi prehrambene industrije, zaključuje Stanojević.

M.S.