EPS isključuje sve sa preko 5.000 dinara duga za struju

Direktor „Jugoistoka“ Darko Bulatović obelodanio je uznemirujuću novinu za Nišlije, a to je da je EPS“Snabdevanje“ snizilo kriterijume za obustavu električne energije u domaćinstvima sa 10.000 na 5.000 dinara. On je pojasnio da će ubuduće svi koji imaju dug veći od 5.000 dinara ostati bez struje(ako ne plate) dok se do sada tolerisala cifra od 10.000 dinara.

On je gostujući na Niškoj televiziji rekao da to nije popularno, ali se mora suzbiti nagomilavanje računa koji građani nikada neće moći da plate odnosno izmire dug za struju koju su utrošili. Bulatović je kazao da je do sada primljeno preko 4.000 građana koji su razgovor radi razrešenja problema duga za struju zakazali na broj telefona 018(518-500) pa je pozvao i druge da to učine.

Grad je znao da će ulično osvetljenje biti ugašeno

– Grad je prvo bio upozoren 20 dana ranije da će ulično osvetlenje zbog nagomilanog duga biti ugašeno. Jeste da je isključena struja u nedelju, ali bilo je upozorenja i u petak, dva dana ranije da će se to dogoditi. Ja razumem one koje vode Grad, to nije lako da ceo Niš ostane bez uličnog osvetljenja. Struja se jednostavno mora plaćati da bi je imalo-kaže on.

U Nišu 40 podstanica isključeno

Bulatović je naveo da je do sada u Nišu isključeno 40 podstanica u zgradama!

– To, možda stanari sada i ne znaju, a doći će zima i pitaće se što nemaju grejanja, a onda će videti da nisu plaćali struju za podstanice i biće problema – rekao je Bulatović. On je dodao da će biti i dovoljno uglja i dovoljno struje za predstojeću zimu kao i da struja neće poskupeti.

Jug Srbije godišnje ukrade struju za 5 milijardi dinara

– Na jugu Srbije ima najviše tehničkih gubitaka i krađa, što mi nazivamo komercijalnim gubicima jer je krađa pregruba reč. Na godišnjem nivou iznose oko pet milijardi dinara. Tehnički gubici postoje zbog takve konfiguracije terena, a inače postoje restorani, kafane, pekare koji se odlučuju na nelegalno priključenje, ali sve će to jednom platiti za sve ono vreme za koje nisu bili otkriveni-podvlači Bulatović.

Jugoistok ipak kupuje 44 vozila

– Za vozila koja su naručena i sprovedena javna nabavka, ugovor je potpisan. ja sam se obratio prodavcu i zbog penala to bi bila još večća šteta da se takav ugovor raskine. Tu ima 44 vozila, a otprilike je pola-pola, putnička vozila i ona koja služe za prevoz tehnike, radnika, dizalica. Ima i dobrih stvari u raspisivanju te javne nabavke jer su neka vozila jako bitna za Elektrodistribuciju-naveo je Bulatović. Ova vozila su naručena nekoliko dana pre nego što je on došao na čelo „Jugoistoka“ odnosno dok je direktor bio Igor Novaković.

Ko je u zatvoru ko nije?

Bulatović je istakao da radi na iskorenjavanju mita i korupcije tako „da Jugoistok trenutno ima 21 radnika sa upozorenjem pred otkaz“.

– Do sada je četiri lica dobilo otkaze, imali smo četiri lica u pritvoru, sada imamo jedno. Građani slobodno mogu da nam prijave sve zloupotrebe. Korupciju ćemo iskoreniti i o tome nema govora. Istina, kada čovek sve to obelodani, odmah se traži neka negativna, a ne pozitivna konotacija-kaže Bulatović i dodaje da je suzbio i milionske troškove za PTT usluge. Bulatović je rekao da je s njegovim dolaskom počeo da zarađuje iako je do sada, godinama iskazivao gubitke. On je rekao da je do sada zarada 1,6 milijardi dinara, a da na kraju godine očekuje oko dve milijarde.

Ima 28 gelera u telu

Darko Bulatović je razrešio višemesečnu enigmu jer su se mnogi u Nišu pitali kako vojni penzioner može da bude prvo predsednik opštine, a potom direktor tako važnog javnog preduzeća.

– Ja sam bio specijalac u dva rata i u telu imam 28 gelera jer sam bio ranjen. Od toga imam šest u kičmenom stubu i zato sam penzionisan. A, u EPS-u ne moram da trčim na dva kilometra nego sasvim normalno obavljam svoje dužnosti u skladu sa zakonom-kazao je Bulatović.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266