Fenomeni srpske političke scene (6) – Zašto se Dačić posle dve godine izvinjavao gejevima?

Miroljub MARKOVIĆ, komentator-urednik "NONO“ novina
Miroljub MARKOVIĆ, komentator-urednik „NONO“ novina

– Nova dva niška razočarenja – Ivica Dačić je, uz pomoć zbunjene Nevene Petrušić, morao da se izvini belosvetskoj gej populaciji sa zakašnjenjem od dve godine, a nama za nauk i za svaki slučj ostaje opomena: pamet u glavu i leđa uza zid!

Tek što pomislismo da će se Niša i juga Srbije setiti oni gore, da će im pasti na pamet da i ovde ima mnogo više nerešenih problema nego što su onih pet hiljada porodica u smederevskoj železari, a ono – ni manje ni više – nego još jedna nova srpska bruka, koliko tek da narod ne zaboravi čudom da se čudi i da se i levom i desnom krsti! Elem, vest je istog momenta obišla svet, pa je tako nekako stigla i na sam kraj tog sveta, čak u Niš, a glasi, razumljivo: zapadni svete, ne brini, Srbi se i dalje saginjati znaju! Ponižavanje ovog naroda izvedeno je još jednom veoma uspešno! Konkretnije, sadašnjem našem ministru inostranih poslova i prvom potpredsedniku Vlade Ivici Dačiću zapala je „čast“ da se izvinjava belosvetskoj gej-populaciji za ono što je rekao pre dve godine dok je bio predsednik iste te Vlade! Čuđenju, razumljivo, nema kraja: vidno postiđen, tihim, ali kontrolisanim i kulturnim tonom, jasno je izrekao izvinjenje za ono što „tada nisu dobro razumeli“, a pripomogla mu je poverenica za opštu i svakojaku ravnopravnost Nevena Petrušić. Jasno, posredovala je među njima i jedna gej-gospođica, nasmejana, srećna i ozarena lica i sve to lepo pojasnila, prevodila i plasirala celosvetskoj javnosti. Ne rekoše samo jedno, a kud meni zapade ta“čast“, da su ova dva prosvetljena duha naknadne pameti i kulture upravo kadrovi iz niškog kraja: Dačić iz Žitorađe, a Nevena iz Niša.

Ilustracija: Jovo Škomac ilustrator.rs
Ilustracija: Jovo Škomac ilustrator.rs

No, da prostite, gospodo gejevi i ostali svetski moćnici, znamo mi dobro da se ništa slučajno i „samo od sebe“ne dešava, kako na globalnom, tako i na ovom našem mikro-niškom-južnosrbijanskom planu.

I da smo, na primer, hteli da zaboravimo šta je to Ivica Dačić rekao pre dve godine, eto nisu nam dozvolili – baš ovih dana. Dok je bio premijer pre dve godine nije dozvolio famoznu gej paradu, a sve vreme je i tada i prošle godine Dragan Maerković-Palma bio principijelan i jasan – protiv neprirodnih gej veza i sigurno značajno uticao na vođu koalicije Dačića. Vučićevo progresivno napredovanje ka Evropskoj uniji čini mu se da je olakšano i ubrzano dobrom organizacijom gej parade u Beogradu (kada mu je rođeni brat prošao sa batinama od policije kao kolateralna šteta).

Ako gospodar Vučić misli da narod ne razume kako on mora da se povinjava zapadu, da disciplinovano izvršava sve njihove naloge, onda se grdno vara. Isto tako ni južnjački kadar Ivica Dačić se još više vara ako misli da narod ne razume njegovu novu ulogu predsedavajućeg OEBS-a. Pa, zar može i da li sme da gospodi gejevima kaže NjET, ali će na odsudnom ispitu tek da bude oko problema sa Ukrajinom.

Umesto da se izvinjavate, gospodo političari, oslušnite i čućete neku čudnu tišinu! Narod je , izgleda, zaćutao. Da li zato što mu je toliko dobro da je od silne miline zadremao i prosto uživa u dremežu, ili je nešto drugo? Da li je zato poslednjih dana ponovo krenuo talas formiranja novih političkih stranaka? I ovde je opet suštinsko pitanje: da li je to spontani, možda stihijski, proces ili opet neka dobro osmišljena strategija? Čija, kakva, zašto – mnogo pitanja, a svakog dana dobijemo bar po jedan odgovor.
U svakom slučaju da se zna: ovde u Nišu su prve u zemlji zalupale šerpe i lonci, zviždale pištaljke, pa je ovde prvo i došla demkratija. A za nešto više od toga samo da se zna: gospodo, ovde nema trte-mrte! Ovde samo… Ipak da se čuje još nešto za svaki slučaj: pamet u glavu, a leđa uza zid!