Filip Višnjić i bradata Končita

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milorad Doderović, novinar SBS radija

490x370_Milorad-DoderovicNa jednom ovdašnjem sajtu neki „Aca“ povodom vesti da se u Nišu povodom 100.godišnjice početka Prvog svetskog rata u Svetosavskom domu održava guslarsko veče uz učešće najboljih guslara iz Niša, Beograda, Kragujevca, Leskovca,Kuršumlije, Prokuplja i Medveđe, NAPISA „Ko god želi da zna zbog čega Srbija nikada neće dostići nivo civilizovane zemlje neka poseti ovaj događaj“!?.. …

Napisa to taj i tamo neki „Aca“ i ostade živ! Na žalost nije jedini koji bi ovako podrugljivo ocenio jedno guslarsko veče. Ali, na sreću ima i onih koji misle trezvenije. Na istom sajtu replicirao mu je „Njegoš“ porukom da ga „pozdravlja Gete“ uz dodatak „blago niščima duhom, njihovo je carstvo nebesko“! Javio se i „Miki Rubiroza“ koji je „Aci“ poručio da je napisao „malograđanski komentar“, dok „Jovan kaže:“Aco, idi poseti neku zapadnu „civilizovanu“ zemlju i ostani tamo, nemoj da nam se vraćaš!  „…Predsednik Društva guslara „Ratko Pavlović Ćićko“ Milosav Purić, kao jedan od domaćina i organizatora ove guslarske večeri reče ovih dana u medijima da se guslari okupljaju 7.novembra u Svetosavskom domu ne samo da bi obeležili stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata u kojem je Srbija izgubila gotovo trećinu svog stanovništva, nego i da bi doprineli „očuvanju sećanja na junaštvo i hrabrost srpskog naroda“.

filip-koncita

Na žalost,ovde citirani „Aca“ nije jedini koji bi vam rekao da ste u najmanju ruku blesavi ukoliko odlazite na ovakva guslarska okupljanja i svrstali vas u one koji su Srbiji ozbiljna smetnja na putu do dostizanja nivoa civilizovane evropske zemlje.Ali, oni bi morali da znaju šta su gusle i guslari značili u istoriji srpskog naroda, a naročito da znaju da je slavni Gete bio opčinjen srpskom epskom poezijom i zbog nje je upravo i učio srpski jezik. Dakle, to bi morali da znaju, a svakako ne moraju da vole gusle i guslare. Mogu da vole na primer ,turbo-folk i uz takvu muziku guraju Srbiju brže kao civilizacijskoj porodici naroda. Mogu da vole i bradatu Končitu, ovogodišnju pobednicu /ili pobednika, vrag bi ga znao/ „Evrosonga“. Njihovo je pravo da misle da je to nekakvo civilizacijsko dostignuće, a ne što u serijalu „Ja imam talenat“ pre nuku godinu uz gusle i harmoniku pobednički odsviraše Bojana Peković na guslama i njen brat Nikola na harmonici.Što se mene tiče moji, necivilzacijski balkanski aplauzi radije idu Bojani i Nikoli nego bradatoj Končiti.

Stračno je kada u svojoj malograđanskoj suženoj svesti počnete da kontate sasvim naopako. Da mešate babe i žabe i da ste skloni da iz tradicije sopstvenog naroda nipodaštavate ono čime bi se drugi ponosili.U takvom umnom zamešateljstvu koje najbolje opisuje ona Njegoševa „blago niščima duhom, njihovo je carstvo nebesko“ /u prevodu – blago budalama/. One čiji je IQ manji ili tek ravan broju cipela,ne vredi objašnjavajući zašto je Guča u civilizacijskim razmerama postala to što jeste, koliki je svetski ršum od popularnosti napravio Bregović radeći muziku oslonjenu na narodno stvaralaštvo, pa onda „Balkanika“ Sanje Ilića, „Bistrik“ Bilje Krstić i da ne ređam dalje.

I da završim mišlju da nisu Srbija i Srbi tu gde jesu zbog gusala i guslara,ili zbog  trubača i pevača izvornih narodnih pesama, već zbog onih koji su zarad skorojevićskog  demonstriranja „civilizacijskih rezona“ spremni da pljuju po tradiciji sopstvenog naroda. Oni kojima bi takvi da se dodvoravaju lako prepoznaju tu nihovu falinku.

Francuski premijer Manuel Vals boravio je ovih dana u Beogradu i po protokolu njemu u čast intonirana je i čuvena himna Francuske „Marseljeza“, ili „Marseljskiu marš“. To je inače, omiljena francuska narodna pesma koja je za vreme Prve francuske revolucije potsticala narod na borbu za slobodu i jednakost, spevao ju je i komponovao kapetan Rouget de l’Isle, a ime je  dobila po tome što su je u Parizu prvi put pevali vojnici iz Marselja. Ovo je inače poduga pesma koja vrvi od biorbenih pokliča i poziva narodu da ustane u borbu za slobodu. Zato, kako mi se čini da je to kojim slučajem državna himna Srbije,našlo bi se mnogo kukolja u samom srpskom narodu koji bi popljuvali poruke iz ove himne i nazvali ih ozbiljnim mahanjem zastavama Velike Srbije, teritorijalnim pretenzijama prema drugima i opasnošću ne samo za balkanski i evropski, nego i svetski mir. I evo samo nekih delova iz „Marseljeze“:

Hajdemo! Deco Otadžbine!
Dan slave je došao!
Protiv nas je podignuta
Krvava zastava tiranije!
Čujete li u poljima
Riku tih divljih vojnika?
Oni vam u naručje dolaze
Da zakolju vaše sinove, vaše supruge.
Na oružje, građani!

Šta hoće ta rulja robova,
Izdajnika, od kralja zavedenih?
Za koga ti gnusni okovi,
Ti lanci odavno pripremljeni? (Bis)
Francuzi! Za nas, ah! Kakva uvreda!
Kakav zanos treba da izazove;
Nas usuđuju se da misle
Da vrate u staro ropstvo!
Na oružje, građani! Etc.

Šta! Strane čete
Da budu merodavne na našim ognjištima?
Šta! Najamničke falange
Da obaraju naše gorde ratnike!
Bože! Naše će ruke biti okovane!
Naše glave pod jarmom saviće se!
Podli nasilnici postaće
Gospodari naše sudbine!
Na oružje, građani!

Bojte se, tirani i vi, Izdajnici,
Sramoto svih partija!
Bojte se! Vaši rodoubilački planovi
Dobiće svoju cenu.
Svako je vojnik da se protiv vas bori.
Ako padnu, naši mladi junaci,
Zemlja ih stvara ponovo
Protiv vas da se bore potpuno spremni.
Na oružje, građani!…

O sličnim nevoljama, slobodarskim i patriotskim idealima pevaju i srpski guslari.Čuvaju i sa kolena na koleno prenose narodnu tradiciju i baštinu.

Verujem da  bi slavni Gete danas zaplakao čitajući neke komentare na račun jedne guslarske večeri zakazane u Nišu povodom 100 Prvog svetskog rata u kojem su Srbi i Francuzi bili na istoj strani, u istim rovovima i na istim frontovima.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266