„Filipovi dani“ počinju u Nišu

Predstojeće nedelje od 25. do 29. juna, u Nišu se održava treći po redu Festival „Filipovi dani“. Koncerti će se održavati u Simfonijskom orkestru od 20 sati, a ulaz je slobodan.

Plakat od prošle godine

Festival je nastao iz koncerata, najpre maturanata Srednje muzičke skole Niš, a kasnije i uspešnih studenata i aktivnih muzičara, održavanih u čast preminulom Filipu Čavari. Filip je rđjen 1992. godine, bio je maturant Srednje muzičke škole, svirao je flautu i 2011. godine je preminuo od malignog oboljenja.

Ovaj festival nosi sa sobom jednu specifičnost – svi koji se na istom pojavljuju su uz festival od samog osnivanja i svi su tu sa jednom mišlju – da se očuva sećanje na Filipa, a da se našem lepom Nišu podari pažljivo odabran, kvalitetni umetnički program, navode organizatori.

Njegovi drugovi su tada obećali da se njegovo ime nikad neće zaboraviti i tako je nastala ideja o festivalu. Festival nema budžet, sve organizuju sami, a juna svake godine dolaze u Niš iz raznoraznih gradova i zemalja, kako bi održali svoju reč.


Festival Filipovi dani ove godine obuhvata 5 festivalskih večeri:

1. Otvaranje (25. jun u 20 h) – Celovečernji koncert festivalskog ansambla „Koraci“,
Gosti: Mina Milićević, vokalni solista, Marko Radojković, gitara, Vladimir Jelenković, klavir
2. Veče flauta (Koncert baroknog tria „NOIR“- 26. jun u 20 h)
3. Veče prijatelja (27. jun u 20 h)
4. Veče prijatelja (sa gostima, 28. jun u 20 h)
5. Koncert Brane Bajović (sopran) i Aleksandra Timotića (kontratenor) 29. jun


gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *