Film Želimira Žilnika otvara Dane domaćeg filma

Dan domaćeg filma održaće se 1. oktobra u bioskopu «Vilin Grad» u Nišu sa početkom u 18h, a film koji će biti prikazan je «Stara škola kapitalizma» Želimira Žilnika.

Film «Stara škola kapitalizma» smešten je usred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočaranjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici. Film beleži sve kompleksniji, a opet i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala. Detalje o filmu možete pogledati ovde: http://vilingrad.rs/movie/stara-skola-kapitalizma.

– Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima-saopštava organizator. Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenoj edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, a koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266