Filmski susreti se organizuju sada, a ne mesec dana pred otvaranje

Nema osobe u Nišu koja ne bi rekla da u vreme Filmskih susreta grad “procveta”. I to je zaista tako dugo bilo. Poslednje godine se nešto izmenilo, a sve zato što nije bio dovoljan broj poznatih glumaca na festivalu. Neki kažu da nije bilo Lazara Ristovskog i Žarka Lauševića, Niš bi video mnogo mladih glumaca i studenata što je dobro, ali ni nalik starim vremenima.

Detalj sa zatvaranja poslednjih Filmskih susreta

Dugo je bilo reči da bi festival trebalo internacionalizovati, da se ne prikazuju samo domaća ostvarenja. Voja Žanetić i naš proslavljeni producent Dragan Bjelogrlić su uzeli od Grada Niša pre desetak godina pristojnu sumu za elaborat o budućnosti Filmskih susreta… Niša se nije dogodilo.

Miodrag Miljković, producent koji ovih dana završava dokumentarni film o Filmskim susretima kaže ovih dana da on ne bi menjao koncept, ne bi ga internacionalizovao, ali bi promenio sistem organizacije.

Nema Niš kapacitete da se festival internacionalizuje, a i zašto bi? Kinematografija nam je takva kakva jeste i to bi trebalo prikazivati. Ali, dolazak glumaca mora da se radi sada, tako da sada bi ih trebalo “bukirati” za avgust sledeće godine. Festival se ne pravi mesec dana pre otvaranja, nego mnogo ranije – kaže Miljković.

Dejan Dabić, urednik Niškog kulturnog centra i odlično upućen u događanja oko organizacije Filsmkih susreta, razmišlja na sličan način.

Glavni problemi Filmskih susreta trenutno su: kampanjsko organizovanje, koje se nekih godina meri nedeljama umesto mesecima i nedovoljan marketing na nacionalnom i regionalnom nivou – kaže Dabić.

I stvarno, kada malo bolje pogledamo na nacionalnim medijima se često mnogo više pažnje daje festivalu u Herveg Novom u Crnoj Gori nego niškom.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

  1. „I stvarno, kada malo bolje pogledamo na nacionalnim medijima se često mnogo više pažnje daje festivalu u Herveg Novom u Crnoj Gori nego niškom.

    M.S.“
    Zato sto svi mediji pa cak i nasi lokalni traze da se plati forsiranje nekog ili neke price.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *