(Foto vest) Gajbe, panjevi i slomljene stolice u Nišu čuvaju parking

Niš je jedan od retkih gradova u Srbiji gde gajbe, slomljene plastične stolice i panjevi služe za to da sa sobom nose poruku da je parking baš na tom mestu zauzet. U gajbama je čak ponekada pričvršćen kamen (da ih vetar ne oduva), a nešto slično važi i za stolice pričvršćene za drvo.

GAJBE-12

Komunalni policajci u neformalnom razgovoru kažu da je to potpuno nezakonito, ali i da nema osnova ni za kakvo kažnjavanje. Ružno izgleda, ali čuva parking mesto. Ipak, u pitanju je svest građana da ukoliko im neko skloni obeležje njihove parking teritorije, to shvataju kao veliku uvredu. Sigurno da sa socijološkog ugla, iz ove pojave mogli bi da dođemo do mnogih socioloških razmišljanja i psihološkog profila Nišlije, ali u suštini problem je manjak parking prostora u centru grada.

Nedostatak parking mesta problem je koji iz dana u dan muči vozače u Nišu. Potraga za slobodnim parking mestom ponekad traje satima i svakodnevna je pojava, naročito u centru grada, a neretko i u ostalim delovima grada.

parking-gajbe

Fotografije koje smo snimili u ulici Žarka Đurića u Nišu dokazuju da veliki broj nepropisno parkiranih vozila ometa normalan tok saobraćaja, i da su mnogi vozači čitavu rasksnicu pretvorili u parking i u dobroj meri blokirali ulice.

Trenutno nije moguće povećati broj parking mesta u gradu, a ima jako malo mesta gde se mogu parkirati automobili na duže vreme.

U trenutku kada nedostaje više hiljada parking mesta, adekvatno rešenje ovog problema još uvek ne postoji.

Nišlije će što se parkiranja vozila tiče, još uvek morati da se snalaze kako znaju, dok se ne realizuje glavni projekat javnih garaža u saglasnosti sa Upravom za planiranje i izgradnju i donese konačna odluka o lokaciji za izgradnju garaža.

Domišljati građani su već smislili način kako da sačuvaju prolaz do obližnje prodavnice na Bulevaru Nemanjića i postavili gajbe i kamenice koje upozoravaju vozače da je parkiranje na ovom mestu strogo zabranjeno.

Gradjanin.rs, Banker radio

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *