Frilenseri u Srbiji zbunjeni porezima: Samooporezivanje donosi olakšice ili nove glavobolje?

Usvajanje novog sistema samooporezivanja od 2023. godine značilo je veliku promenu za frilensere u Srbiji. Prema ovom sistemu, poreski obveznici sami obračunavaju svoj porez, sačinjavaju i podnose poreske prijave. Podnošenje prijave automatski stvara obavezu za porez i generiše zaduženje u poreskoj evidenciji svakog obveznika.

Međutim, frilenseri su bili suočeni sa brojnim nedoumicama, posebno u vezi sa porezom na godišnji dohodak građana. Ovaj porez trebalo je da bude plaćen do 15. maja, ali samo pod određenim uslovima. Fizička lica koja su tokom 2022. godine ostvarila prihode veće od 3.719.376 dinara trebala su da prijave i plate porez na dohodak. Ova cifra se svake godine određuje kao trostruki iznos prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Srbiji.

Iako je uvođenje sistema samooporezivanja olakšalo neke aspekte procesa, frilenseri su još uvek nesigurni kako bi trebalo da izmire svoje poreske obaveze. Ova neizvesnost će se, prema svemu sudeći, nastaviti dok se ne uspostavi efikasan portal za samooporezivanje radnika na internetu, koji i pored najava da će biti spreman za prijavu prihoda u prvom kvartalu ove godine, još nije u funkciji.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *