Genije iz komšiluka: Niški osnovac koristi algoritme i sklapa Rubikove kocke (VIDEO)

Uroš Kostadinović (11) nije ni znao da poseduje veštine fotografskog pamćenja i mogućnost da uz pomoć algoritama, koje osmišlja, može da sklapa „magične kocke“. Niški osnovac, koji do nedavno, kao ni njegova porodica to nisu znali, za samo nekoliko meseci uspeo je da usavrši ovu „veštinu“ i da po vremenu koje mu je potrebno za rešavanje ovih logičkih problema, bude rame uz rame i sa mnogo starijim „kolegama“.

Iako je do sada, u prethodna četiri razreda OŠ „Vožd Krađorđe“ učestvovao na mnogim matematičkim takmičenjima, a nedavno dobio i poziv da predstavlja Grad na državnom nadmetanju, međunarodnog karaktera, zvanom „Kengur“, kako kaže, nije ni sanjao da će ga Rubikova kocka kao logički problem toliko zainteresovati.

Nisam ni znao da to umem, samo sam jednog dana video klip na Jutjubu kako se to radi, i onda sam u svojoj glavi počeo da pamtim šablone i zamišljam algoritme koji će mi pomoći da što pre sklopim rešenje, prepričava Uroš i dodaje da je najpre počeo sa kockicom 3×3 polja, da bi kasnije shvatio da može i mnogo više od toga.

Iako u ovom trenutku nije ni blizu svetskih rekorda u sklapanju Rubikove „plastične zagonetke“, mali matematičar veruje da će vreme učiniti svoje, i da će se jednog dana naći kao konkurencija svetskim igračima.

Ove prostije modele, sa manje polja već znam napamet, ne sanjam ih, ali pre spavanja u mojoj glavi su stalno algoritmi koj imogu da mi pomognu prilikom rešavanja, a do sada sam od ukupno 200 modela, koliko postoji na svetu, savladao 10, a najsloženiji od njih ima 36 polja, za koji mi je zasada potrebno nekoliko minuta, veli mali genijalac.

Umeće logičkog i matematikog rešavanja problema, prema rečima njegovih roditelja, pokazivao je još u najranijem dobu, ali ističu da nisu ni razmišljali da će ga zainteresovati „magična kocka“.

Znali smo da je dobar matematičar, jer je već u drugom razredu znao da vadi korene brojeva, da bi nas potpuno iznendaio kada je nedavno tražio da ga naučimo sinusu i kosinusu i ostalim složenim operacijama, ali smo to odbili jer smatramo da bi posle nastava mogla da mu bude nezanimljiva, kaže Suzana Kostadinović, profesorka fizike, koja zajedno sa suprugom Đorđem, diplomirnim inžinjerom elektrotehnike svakodnevno vežba sa Urošem.

Mladi Uroš je svoju veštinu počeo da razvija pre nešto više od 4 meseca, a prva kockica mu se posle dva dana rapsala u rukama, tako da su sada svi modeli koje ima, kako kažu Kostadinovići, skuplji i mnogo kvalitetniji, pa im je čak i pored toga potrebno stalno odrćavanje i podmazivanje…

Nakon održanih školskih takmičenja, Urošu predstoji „borba prstima“ na Opštinskom nivou, na takmičenju koje će organizovati GO „Medijana“, ali se Kostadinovići nadaju da će nadmetanje nastaviti i dalje. Jedina želja im je, ističu, da s obzirom na to da u Nišu ima puno talenata, i naša lokalna samouprava, pored prestonice, bude organizator većih takmičenja u slaganju kocki i time da veći značaj ovoj disciplii, koja je odavno popularna u svetu.

Prema podacia globalne Internet enciklopedije „Vikipedije“, trenutni svetski rekord u rešavanju Rubikove kocke drži Holanđanin Mats Falk, sa 5,55 sekundi, dok roboti isti model slažu za za 0,637 sekundi.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *