GIK objavio konačne rezultate – SNS i Ruska stranka imaju većinu, predsednica GIK-a tvrdi da nema prepravljenog zapisnika

Konačne rezultate lokalnih izbora u Nišu, koji su identični preliminarnim rezultatima i prema kojima koalicija oko Srpske napredne stranke ima 30 mandata, Ruska stranka 1 a četiri opozicione liste ukupno 30, saopštio je GIK na konferenciji za medije. Predsednica GIK-a Danijela Milićević nije htela da otkloni neke nedoumice niti da komentariše tužbu koja je podneta protiv nje već je to ostavila za kako kaže neku drugu priliku.

Po konačnim rezultatima lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ osvojila je 30 mandata, zatim Grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16 mandata, „Biramo Niš“ 10 odborničkih mesta, „Ujedinjeni – Nada za Niš“ dva mandata, „I ja sam Niš – Kreni-promeni, takođe dva mandata, a Ruskoj stranci je pripao jedan mandat.

Predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević nije želela da komentariše tvrdnje opozicije da imaju 3.332 glasa više od liste oko SNS-a zajedno sa Ruskom strankom, a na pitanje koliki je rok da odgovore na prigovor, predsednica GIK-a je izjavila „Hajde prvo da vidimo šta će biti“. Negirala je i da je bilo prepravljanja glasova u zapisniku sa biračkog mesta broj 10 u Opštini Medijana.

„Nemamo drugi zapisnik. Vršili smo uvid u izborni materijal i apsolutno nikakvih nepravilnosti nije bilo. Imamo jedan originalni zapisnik, koji se radi u šest primeraka. Prvi originalni primerak dolazi kod GIK-a, drugi je okačen na biračko mesto, preostala četiri dobijaju stranke koje su osvojile najveći broj glasova. Ne želim o tome da diskutujem. Sud je doneo konačne odluke i potvrdio da su naše odluke u potpunosti sa zakonom“ – rekla je Milićević.

Prema njenim rečima, ukoliko nema određenih pravnih sredstava, u roku od sedam dana od objavljivanja na internet prezentaciji, RIK donosi rešenje o dodeli mandata.

„Ukoliko podnesu žalbu mi dajemo odgovor na žalbu u roku od 24 časa. Više nema obraćanja sudu. Nakon toga može da se krene sa konstituisanjem Skupštine grada“ – kaže Milićević.

Na pitanja o krivičnoj prijavi protiv nje i tvrdnji o poništavanju preliminarnih rezultata, Milićević je odgovorila da to ne želi da komentariše, i da će biti druge prilike da se o tome govore.

„Ja se bavim isključivo stručnošću, u skladu sa zakonom, Sud je doneo konačne odluke i potvrdio da su naše odluke apsolutno u skladu sa zakonom, da nije bilo apsolutno nikakvih nepravilnosti. Ne želim ništa da komentarišem, nekom drugom prilikom ali iznesene su neke neistine“ – dodaje Milićević.

Podnosioci lista i birači imaju pravo da podnesu prigovor na ove rezultate u roku od 72 časa, od trenutka njihovog objavljivanja na sajt Republičke izborne komisije. Nakon toga, ako ne bude prigovora i žalbi, GIK u roku od sedam dana donosi rešenje o dodeli mandata. Rok za odgovor na žalbe je 24 časa.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *