„Gorak“ radnički hleb u Nišu – Štrajkači „kažnjeni“ sa 15 minuta kraće pauze!?

„Gorak“ je radnički hleb kod dugo željenih i očekivanih investitora u Nišu. Ili pa na drugoj strani, poslednjih godina upoznajemo najgoru stranu kapitalizma, mada mnogi još zamišljaju da mogu (a neki i mogu) da se „voze“ na državnim jaslama, odnosno da malo rade, a mnogo (u odnosu na rad) primaju. Priču bi možda trebalo da pročitaju svi oni koji su se preko mame, tate, preko veze zaposlili u javnom sektoru tako da bi svaki trenutak svog „besmislenog boravka na poslu“, duboko poštovali.

yura-strajk
Slika štrajka koju su iskoristili mnogi mediji

U svakom slučaju štrajk u „Juri“, fabrici kablova u Donjem Međurovu kod Niša, naišao je na veliko odobravanje građanstva, što na društvenim mrežama, što u privatnim razgovorima, a kako je do njega došlo pričaju nam dva radnika koji ne žele javno da se predstave. Oni tvrde da je juče posle obustave rada i dozvole menadžmenta da se danas radnici puste kućama u 18 časova, bila pauza, ali poslodavci nisu dali da ona traje uobičajnih pola sata nego 15 minuta!?

-Niko nije pojedinačno ili drastično kažnjen, samo su tog dana smanjili pauzu na 15 minuta, mada je to potpuno bezveze. Kako je došlo do štrajka? Kada smo došli na posao, grupa oko mene nije počela da radi. U stvari neki možda i jesu, velika je hala pa nisam dobro video. Onda su svi prestali da rade i otišli smo u jedan deo hale svi. Odatle je i ona slika koja se pojavila na portalima i u novinama. Sišli su dole i naši ljudi menadžeri i Koreanci. Neko iz prvih redova je pričao sa njima i oni nisu prihvatili da dobijemo neradni dan za Badnji dan. Onda oko četiri sata (16 sati) je neko rekao da su nam dali da posao prekinemo u 18 sati što je bilo prihvatljivo – kažu nam ovi radnici.

Oni napominju da u „Juri“ nema sindikata, ali ima nekog tela koje se zove Savet radnika.

-Taj kao sindikat nije delotvoran. Mi izgaramo na poslu za nekih 24-25.000 dinara plus porezi i doprinosi, a plaća nam se i prekovremeni rad. Ovaj štrajk je zapravo bio revolt radnika jer smo dobili za Novu godinu 30. i 31. decembar da ne radimo pa smo dobili kao neki produženi vikend. Svi mi ovde čuvamo posao i nikome ne ide u prilog da ne radi, ali neka osnovna prava bi trebalo da se znaju. Uvek nam se spominje da je obim posla ogroman i svi se trudimo da ispunimo normu – rekla su nam ova dva radnika.

Jedna grupa novinara bila je juče na kapiji „Jure“ kako bi proverila navode, ali im je rečeno da fabrika nema sektor Odnosa sa javnošću i da nemaju komentar za štrajk.

M.S.

5 Comments

  1. НЕ ВИДИМ ШТА ЈЕ ПРОБЛЕМ ОВДЕ СЕМ ПОТРЕБЕ ДА СЕ ЗАМАЈАВА ЈАВНОСТ. СВА ТРИ ДАНА СУ РАДНА У БИЛО КОМ СУБЈЕКТУ ПРИВАТНОМ ИЛИ ЈАВНОМ.ЗА КОЛИКО РАДЕ, КАД СУ КОНКУРИСАЛИ НИСУ НИ ПИТАЛИ, ШТА БИ САД СИНДИКАТ ДА ИМ ИЗДЕЈСТВУЈЕ, ПА КОМЕ ЈЕ СИНДИКАТ НЕШТО ПОМОГАО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *