Grad Niš i opština Palulula potpisali protokol o saradnji sa UNICEF-om

U Gradskoj kući u Nišu, u prisustvu gospodina Mišela Sen-Loa, direktora kancelarije UNICEF-a u Srbiji, potpisan je protokol o saradnji između Grada Niša, UNICEF–a, Gradske opštine Palilula i 28 institucija i udruženja na zajedničkoj prevenciji ranog napuštanja škola.

palilula-unicef

U ime Gradske opštine Palilula, na čijoj teritoriji se nalazi Društveni centar mladih, protokol je potpisao predsednik opštine Boban Džunić. On je ovim povodom ukazao na podatak da prema popisa iz 2011. godine, u opštini Palilula živi 24,18 odsto stanovnika starijih od 15 godina bez školske spreme, sa nepotpunim osnovnim i samo osnovnim obrazovanjem. Podaci su posebno zabrinjavajući kod dece iz osetljivih grupa. Poređenjem različitih regiona u Srbiji, dodatno se osvetljavaju velike regionalne razlike u pogledu stepena obrazovanja stanovništva i te razlike korespondiraju sa razlikama u stepenu ekonomske razvijenosti datog regiona.

Po rečima Tamare Simonović, Izvršne direktorke Grupe za decu i mlade „Indigo“, potpisivanje Protokola o saradnji aktera na sprečavanju ranog napuštanja školovanja dece, rezultat je projekta „Društveni centri–gde pojedinci napreduju, porodice se povezuju, a zajednica se razvija“, koji uz podršku UNICEF-a i u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula-Gradom Nišom i opštinama Bojnik, Lebane, Pirot, Prokuplje, Surdulica i Vladičin Han, sprovodi Grupa za decu i mlade „Indigo“ u Nišu. U želji da sva deca uspešno završe osnovnu i upišu srednju školu, kaže Tamara Simonović, inicirali smo okupljanje odgovornih i zainteresovanih aktera.

Jedan od milenijumskih ciljeva razvoja – postidi univerzalnost osnovnog obrazovanja – nije ispunjen. Na Samitu UN posvećenom održivom razvoju, koji je održan od 25. do 27. septembra ove godine, ovaj cilj je zamenjen 4. ciljem održivog razvoja koji glasi: obezbediti inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovisati mogudnost celoživotnog učenja za sve. Planirano je da se do 2030. godine obezbedi da sve devojčice i dečaci u svim zemljama završavaju besplatno, pravedno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje. Analiza Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije pokazala je da u Srbiji svako trinaesto dete u generaciji rano napušta školu. Drugi nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji navodi, na osnovu podataka o popisu iz 2011. godine, da je obrazovna struktura stanovništva u Srbiji i dalje nepovoljna.

U Gradskoj kući u Nišu, u prisustvu gospodina Mišela Sen-Loa, direktora kancelarije UNICEF-a u Srbiji, potpisan je protokol o saradnji između Grada Niša, UNICEF–a, Gradske opštine Palilula i 28 institucija i udruženja na zajedničkoj prevenciji ranog napuštanja škola. U ime Gradske opštine Palilula, na čijoj teritoriji se nalazi Društveni centar mladih, protokol je potpisao predsednik opštine Boban Džunić.

D. Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *