Grad Niš stao uz Radnički: Nepoštovanje države i njenih zakona ne sme biti nagrađeno

Fudbalski klub „Radnički“ Niš završio je sezonu na 5. mestu tabele Super lige, ali je ozbiljno zamerio Fudbalskom savezu Srbije što je dopustio FK „Mladost“ iz Lučana (4. na tabeli) da se takmiči u kvalifikacijama za Evropu jer su u blokadi računa već godinama, a za licencno takmičenje je potrebno da računi budu namireni. Predstavnik Radničkog Radan Ilić dao je izjavu Sportskom žurnalu da bi normalno bilo da na mesto Lučanaca bude delegiran niški tim.

foto: FK Radnički

Taj plan se izjalovio, a danas je objavljeno saopštenje Branislava Kačara, većnika za sport u kome podržava te stavove i napominje da se „nepoštovanje države i njenih zakona ne sme biti nagrađeno“.

Račun Lučanaca je bio više godina u blokadi, a da bi se dobila licenca za domaće takmičenje uslov je da isti bude u trenutku licenciranja bez blokade. To nije bio slučaj sa Mladošću. Lučanci su igrali protivzakonito, jer nisu ispunili uslov za dobijanje licence za domaće prvenstvo. Pravilnik FSS to jasno kaže, a isti je usaglašen sa aktima UEFA. Mladost je na nezakonit način učestvovala u ovom prvenstvu.– kaže Radan Ilić, predsednik Skupštine Radničkog.

Grad Niš stao je uz Radnički.

Fudbalski klub Radnički Niš je gradski klub i stoga smo izuzetno zabrinuti zbog najnovijih dešavanja u vezi sa dobijanjem evro licence. Kao Grad uvek smo se trudili da pomognemo FK Radnički da prevaziđe finansijske probleme koje je imao u prethodnom periodu kako bi nesmetano mogao da se takmiči u domaćoj fudbalskoj ligi i kako bi poštovao sve zakone naše države. Iz tog razloga brine nas činjenica da pojedini fudbalski klubovi, koji su dugogodišnji rekorderi u dugovanjima i čiji su računi godinama u blokadi, sada bukvalno „preko noći“ pronalaze novac i deblokiraju račun. Smatramo da ne bi bilo dobro da se ignorišu zakoni naše Republike i da je potrebno da se pravila poštuju u kontinuitetu, a ne samo onda kada pojedincima to odgovara. Fudbal nije samo igra na terenu već i rezultat domaćinskog poslovanja klubova i ispunjavanje zakonom predviđenih obaveza, navodi se u saopštenju koje potpisuje Kačar.

U njemu se navodi da je „Grad zabrinut razvojem situacije i mogućnošću da licenca pripadne klubu koji godinama radi „na crno“.

Ukoliko se to zaista bude dogodilo, definitivno će se nagraditi nepoštovanje države i njenih zakona. Podaci kojima raspoležemo govore da je niški Fudbalski klub Radnički samo u poslednja dva meseca platio oko 9 miliona dinara na ime poreza Republici Srbiji, kao i 30 miliona dinara za zaostala dugovanja iz prošlosti. Grad Niš nastaviće da podržava niški sport i sportiste i iskreno se nadamo da će poštovanje zakona ove države biti nešto što je iznad svega“, navodi se u saopštenju člana Gradskog veća za sport Branislava Kačara.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *