„Građanin“ i ekipa „Sinopsisa“ privedeni u SUP zbog spektakla Meraklija (foto i video)

Tročlana novinarska ekipa koja je bila deo karavana Meraklija, a koji su u Nišu sinoć napravili jedinstven spektakl, privedena je na skoro trosatni informativni razgovor u centralu policije u Ulici Nade Tomić. Privedeni su producent filma o FK „Radnički“, vlasnik agencije „Sinopsis“, Miodrag Miljković, odgovorni urednik portala „Građanin“, Marko Smiljković i snimatelj Niške televizije, Aleksandar Dimitrijević.

DSC_0058[1]
Meraklije stale u centru grada

 

Oni su iz u Ulice 7. juli sa vozilima policije i Žandarmnerije sprovedeni u SUP oko 10 sati. Nikakve primene sile nije bilo, ni oduzimanja mobilnih telefona ili skupe foto-opreme (što je lako moglo da se dogodi), ali je i inspektorima bilo malo čudno što su oni privedeni jer su i u policiji kazali da nema nikakvih elemenata prekršajnog ili krivičnog dela ove trojice medijskih radnika. Osim što Smiljković nije imao ličnu kartu kod sebe pa nije mogao da je pokaže organima reda, ali to nije imalo veze sa događajem. Sva trojica su se složila da je legitimisanje potpuno ispravno, ali privođenje radi uzimanja izjava, potpuno bespredmetno jer su bez razloga sprečeni da rade svoj posao.

radnicki-ljubav-Nisa
Natpis istaknut ovih dana na bedemu Tvrđave

Meraklije, navijači FK“Radnički“ Niš su napravili spektakl u gradu gde su u karavanu od oko 40 vozila prolazili gradska naselja i pozivali građane na sutrašnju(današnju) prvenstvenu utakmicu sa ekipom „Voždovca“ iz Beograda u 20 sati na stadionu „Čair“. Uzvikivajući „svi na stadion“, megafonom su pozivali Nišlije da danas daju podršku voljenom klubu. Podršku građana su dobili i u centru grada od slučajnih porolaznika, ali i od okolnih automobila koji su trubili prolazeći pored karavana. Nekoliko petardi je puklo u Ulici Dušana Popovića(što su prijavili neki građani), a očigledno da je policiji „zasmetala“ bakljada kod „Kalče“ na raskrsnici Ulica Nikole Pašića i Obrenovićeve, ali i to što skup nije prijavljen.

DSC_0047[1]
„Buba“ na čelu konone privukla pažnju Meraklija, građana, ali i policije
-Mi smo dobili dozvolu da prisustvujemo ovom jedinstvenom događaju gde su Meraklije planirale da obiđu grad i pozovu ljude na utakmicu. Pojavili smo se Folsvagenom, popularnom „bubom“ sa pokretnim krovom koja je, složili su se svi, trebala da bude na čelu kolone, što zbog svoje atraktivnosti, što zbog prilagodljivog vozila za snimatelje. Kolona navijača je bila sjajna, poštovao se red u saobraćaju. Ulaz navijača na vrh istočne tribine da pozdrave igrače je bio uvertira za događaj. Mi smo s „bubom“ krenuli Zetskom ulicom, potom Dušana Popovića, onda Trošarina i Bulevar Nemanjića. „Buba“ jeste bila na čelu kolone, pa su se zato policajci koji su nas pratili negde od bulevara, od Sremske ulice, obraćali nama kao da smo organizatori. Kolona je prošla ulicom Milojka Lešjanina, Knjeginje Ljubice da bi iz Dušanove ušla u Nikole Pašića. Pre toga smo stali da napunimo gorivo na Obilićevom vencu i pogubili smo kolonu. Našli smo je u Nikole Pašića gde je bila opšta jurnjava snimatelja da slikaju zapaljenu baklju ispred Kalče – slažu se ova trojica privedenih osoba. Kolona se razbila negde posle prelaska betonskog mosta jer su jedni otišli pored Tvrđave u pravcu teniskih terena, a drugi u Ulicu 7. juli.

 

Miodrag Miljković, čija je „buba“ kaže da nije bilo represije, ali samim tim što ti bez razloga neko ne da da radiš svoj posao je neki vid pritiska.

Moja „Buba“ je očigledno privukla pažnju Meraklija, građana, ali i policije. Oni su ljudi bili krajnje korektni i prilikom prijema, ali uzimanja izjava. Čak su kolegi dali i lek za pritisak, ali ostaje taj gorak ukus privođenja naočigled građana kao da smo kriminalci… – rekao je kratko Miljković.

meraklije
Upaljena baklja ispred „Kalče“ „upala“ u oko policije

Događaj je bio sjajan. Pamtim neke priče da su u Engleskoj nekada navijači pešačili ulicama i pozivali navijače…Meni ni sad nije jasno što smo mi privedeni radi davanja izjava. Normalno da nkome neću da se žalim zbog gušenja novinarskih sloboda jer nisam sindikalno organizovan da se sad žalim kako me neko „guši“ u radu, a da bi na kraju ispao novinarska žrtva koja uzima lovu. To me nervira i to apsolutno ne planiram. Mogao sam da zovem Batu Dikića, komandatna Žandarmerije ili Grekulovića da nas izvlače iz svega toga, ali što bi to radio kada nisam ničim ugrozio ničiju sigurnost i bezbednost. Nisam se žalio kad su mi pretile farmaceutske, duvanske i druge mafije, pa neću ni sad. Mada mi se malo podigao pritisak, u stvari sve je ovo deo posla. Ali, neki red mora da se zna. Policajci su stvarno bili korektni – kaže Smiljković.

Gradjanin.rs
video: FB „Real s Nišave“

4 Comments

  1. Podrška „Radničkom“ i Meraklijama. Podrška svima koji vole Niš sa svim manama i vrlinama.
    Policija radi po principima koji su sada na snazi zahvaljujući vladajućoj garnituri-vlasti a to je širenje straha i strahovlada. Narod ne sme ni da se veseli na ulicama jer se plaše da takva okupljanja ne prerastu u nezadovoljstvo protiv „tako nam drage“ vlasti. Sramota

  2. Organizovali kolonu navijaca, pa jos ‘buba’ na celu! Kakav uspeh! Vrhunac ‘smekerstva’, kako neko rece! E, sad ste glavni ‘dase’ u palanci! Koj’ ce s vas! Bravo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *