„Građanin“ sa Nišlijama koji moraju da rade i na +40 (foto)

Roštilj majstori, građevinski radnici, đubrari, ulični prodavci i mnogi drugi u Nišu ne pitaju kolika je temperatura napolju, moraju da rade. A, ovih dana je u Nišu uzavreo asfalt. Iako nam sa svih strana govore da je temperatura nešto ispod 40 stepeni Celzijusa, kućni termometri ne lažu – temperatura preskače četrdeseti podeok. U ćevapdžinici kod glavne autobuske stanice pored skare, zajapurene radnice i pored klime, jedva dišu!

roštilj
Na pitanje „kako je“: Dođi pored skare pa sam vidi kako je!

Pa kako je, dođi ovamo pored skare pa da vidiš. Pijemo vodu non-stop, menjamo se ko će da bude pored skare…More svašta smo izdržali, pa možemo i ovu vrućinu. Danas i nekako izdržavamo, ali juče (12.7), ono je bilo strašno – komentariše jedna od njih.

djubrar

Radnik „Medijene“ prazni kante u 16 sati danas naspram Cvetne pijace. Diše na škrge, kaže, a i nije mu do razgovora mnogo bilo danas.

U strogom centru grada na svakom koraku možemo videti nekog uličnog prodavca. Visoke temperature ne skraćuju njihovo radno vreme, a kako kažu, sa tropskim vrućinama nekako izlaze na kraj.

prodavac-sladoleda
Milan Popović, prodavac sladoleda

Teško podnosim vrućine, ali uvek se nađe neki način da se rashladim. Mislim da smo se već nekako i navikli. Pijem puno vode i to je jedini način da se ovo podnese. Kad mora da se radi, nađe se i način da se nekako izađe na kraj sa vrućinom“, kaže prodavac sladoleda Milan Popović.

I pored toga što između 12 i 17 časova izlaze uglavnom samo oni koji moraju, prodavci su na ulici po ceo dan.

Manje posla imamo oko podneva jer je tada najtoplije, mada mi moramo da budemo čak i tada na svom radnom mestu“, dodaje jedna prodavačica sladoleda.

obrenoviceva
Poluprazna Obrenovićeva oko podneva

Ni radnici u brzoj hrani nisu pošteđeni. Većina radnika u ovim prodavnicama  kaže da klima retko kad i napravi neku razliku jer dovoljno visoke temperature pogoršava rad pored skare ili peći.

Lekari savetuju da tokom boravka na suncu uvek nosite kačket ili šešir i pijete dosta vode.

M.Savić/M.Smiljković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *