Građanski protest: Niš ne kleči, Niš – puzi!

Većinski Niš ne kleči, većinski Niš – puzi”. Moram i malo ciničan da budem. Ovo je po prvi put da jedna profesija pokazuje da još uvek ima kičmu. Svaka vlast je htela da od novinara napravi svoje pisare. Neki su uspevali to i te kako dobro. Naravno, to pokušavaju autoritarne i diktatorske vlasti. Ja razumem novinare koji se plaše, razumem da će im se ugroziti egzistencija, razumem da moraju da slušaju i kleče, ali ne razumem zašto se oni nazivaju novinarima. Oni se onda nazivaju administrativni beležnici – rekao je Đokica Jovanović, inicijator formiranja Udruženja Skupština predsednika stanara na protestu novinara pojedinih redakcija pod nazivom “Niš ne kleči” koji se večeras pred oko 150 ljudi zbio ispred Narodnog pozorišta u Nišu.

Djokica-Jovanoovic
foto: D.I.

Protest je pre svega zakazan da se upita premijer Srbije Aleksandar Vučić, zašto nije smenio ministra Bratislava Gašića, kada je to obećao. Gašić je u prošlomsečnom incidentu dobacio jednoj novinarki nepristojnu rečenicu, posle čega je premijer rekao da će biti smenjen, ali to do danas nije učinio.

Djokica-Jovanović
Profesor sociologije, Đokica Jovanović

Skupu su prisustvovali, predstavnici civilnog sektora, NVO, pojedinih stranaka i drugi građani. Uz novinare su bile i njihove buduće kolege, studenti novinarstva. Asistent na Departmanu za novinarstvo, Filozofskog fakulteta u Nišu i dugogodišnji novinar Velibor Petković na protest je doveo grupu studenta komunikologije jer, kako kaže „novinarstvo mora da se pokaže i u praksi inače je samo mrtvo slovo na papiru“.

Predrag Blagojević i Zorica Miladinović, jedni od organizatora skupa naveli su da okupljanje nije isključivo novinarskog već građanskog karaktera.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *