Građanski protest protiv masovnih isključenja struje u Nišu

Predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara organizuju sutra protest ispred Elektrodistribucije od 12,05 do 13 sati ispred zgrade u Zetskoj ulici.

Oni su najavili su da će između ostalog na zgradu Elektrodistribucije izlepiti plakate na kojima piše: „Saosećanje sa žrtvama EPS“. Protest će biti održan u tišini i uz paljenje sveća u znak sećanja na one koji su digli ruku na sebe jer im je struja isključena, često nezakonito, kazali su.

Poslednji takav slučaj zabeležen je sredinom prošlog meseca, kada je Miroslav S. (44) iz Jelašnice kod Niša izvršio samoubistvo samo nekoliko sati nakon što mu je struja isključena zbog duga od 22.000 dinara. Miroslav je neposredno pre nego što je popio smrtonosni insekticid svojoj sestri kazao da više ne može da izdrži siromaštvo, pošto nema čime da hrani četvoro maloletne dece, niti da plati dug za struju.

U UPSS-u su podsetili i da je u Nišu i nekoliko okolnih opština od kraja 2015. godine do danas više od 2500 porodica ostalo bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, a da neke od njih struju nemaju i duže od tri godine, o čemu je naš list prvi pisao. Građani su tvrdili da im je EPS Distribucija isključila struju zbog „izmišljene“ i „nedokazane“ krađe, a potom odbila da ih priključi na mrežu- iako su platili „nezakonito obračunatu“ neovlašćenu potrošnju, kao i troškove izmeštanja brojila koji su „protivzakonito prevaljeni na njih“, zahtevajući da plate još i zastarele dugove za struju, koji, zbog protivustavnih kamata, dostižu i milion dinara.

Centar za zaštitu potrošaća Forum podneo je zbog toga zahtev za zaštitu kolektivnog interesa tih građana Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija- pošto snabdevanje strujom spada u trgovinu uslugama od opšteg ekonomskog interesa, zahtevajući da Ministarstvo naloži niškoj Elektrodistribuciji da hitno prestane sa „grubim kršenjem zakona“ i „nepoštenom praksom“, te privremeno priključi sve isključene potrošače i nastavi isporuku električne energije do okončanja njihovih sudskih sporova. Pojedini građani koji tvrde da im je struja nezakonito isključena pokrenuli su postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

U EPS Distribuciji su naš list kazali da se isključenja struje realizuju po zakonu, a da isključenja zbog neovlašćene potrošnje nisu masovna.

Z.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *