Gradonačelnik Perišić: Kasarna „Filip Kljajić“ postaje vojni muzej

Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić najavio je sinoć da je sa predstavnicima Ministartva odbrane republike Srbije dogovoreno da se u naredne četiri godine formira vojni muzej na prostoru sadašnje kasarne „Filip Kljajić“ u Nišu.

– Samnom na razgovoru su bili predsednik Skupštine grada (Mile Ilić) i predsednik opštine Palilula (Boban Džunić). Mislim da je to odlična ideja jer je divno predstaviti istoriju jedne zemlje i vojske na taj način – rekao je Perišić na RTV Belami u novo-staroj emisiji Peta noć.

Kasarna „Filip Kljajić“ je, inače, jedna od najlepših građevinskih objekata u Nišu. Zovu je „inženjerska“, a do sada su je mnoge vlasti videle na razne načine. Tako je bilo najava da će ova zgrada biti nova Skupština grada Niša odnosno svih uprava koje su sada „razbacane“ po centru grada, potom je jedna vlast videla kao skup različitih srednjih škola koje nemaju zgrade u vlasništvu, a mnogi su je videli i kao ekskluzivan hotel.

Ova kasarna je po mnogo čemu poznata. Stara priča i dan-danas kola po Nišu da je svaki vojnik dobijao dozvolu da ode kući, ukoliko bi za 10 minuta uspeo da zatvori sva 365 prozora, koliko navodno na zgradi postoji. U njoj je početkom prošle decenije, list „Blic“ napravio reportažu jer je vojsku služilo čak 11 para blizanaca iz cele Srbije.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266