Gradovi protiv nagomilavanja funkcija

Lokalni antikorupcijski forum iz Niša i Biro za društvena istraživanja iz Beograda predstavili su danas u niškom Media centru projekat “Gradovi protiv kumulacije funkcija”. Projekat je izabran na javnom konkursu Agencije za borbu protiv korpcije aprila 2014. godine. Cilj projekta je javno objavljivanje podataka funkcionera grada Niša o broju i vrsti funkcija koje obavljaju.

Na konferenciji za novinare govorile su Vesna Crnogorac koordinatorka projekta “gradovi protiv kumulacije funkcija” i Zorica Miladinović, koordinatorka projekta.

“Kumulacija funkcija osnov je za razna koruptivna ponašanja, kao i za neefikasnost funkcionera” izjavila je na konferenciji Vesna Crnogorac

Upitnik na osnovu koga će se prikupiti informacije potrebne za realizaciju projekta dostavljen je na preko 500 web adresa funkcionera u gradu. Nešto više od 40 funkcionera ne poseduje web adrese, ili one nisu javno dostupne.

“Za 5-6 dana dobili smo nešto manje od 70 odgovora. Po zakonu funkcioneri nisu obavezni da nam dostave popunjen upitnik, ali postoji moralna obaveza, zbog nečega što se zove javni interes. Funkcija ne može biti javna, a informacije o njoj tajne. Ovom prilikom pozivam funkcionere da u što većoj meri odgovore do ponedeljka uveče na upitnike.” – izjavila je Zorica Miladinović

U toku sledeće nedelje upitnik će biti dostavljen funkcionerima i u štampanoj formi, a rok za popunjavanje tih upitnika biće do kraja meseca, posle čega će se sprovesti analza prikupljenih podataka. Na kraju če pravni savetnik analizirati dobijene rezultate.

Niš je prvi u Srbiji među gradovima koji su pokrenuli ovaj projekat

Prvi odgovor poslala je zamenica javne uprave za privredu. Najagilnije su bile gradske službe, a najbolja saradnja je ostvarena sa gradskom opštinom Crveni krst. Od “krupnih zverki” jedino je Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika, poslao odgovor.

I. Aćimović

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266