Gradska opština Medijana na sastanku borda direktora UNESKO-ve mreže gradova sa bogatim istorijskim nasleđem – AVEK, najavila aktivnije učešće u projektima ove asocijacije

Od 1. do 3. oktobra u jednom od najstarijih mađarskih gradova Szombathly održan je sastanak borda direktora UNESKO-ve mreže gradova sa bogatim istorijskim nasleđem – AVEK čiji je dugogodišnji član i GO Medijana . Sastanku borda direktora prisustvovali su predsednik GO Medijana Milan Krstić i član Veća GO Medijana resorno zadužen za oblast kulture Vladimir Đorđević.

Delegacija GO Medijana upoznala je predsednika AVEK-a Kristijana Murisara o spremnosti novog rukovodstva da se aktivnije uključi u rad AVEK-a s obzirom na to  da opština Medijana spada u red opština koje se mogu pohvaliti izuzetno bogatim istorijskim nasleđem.

Izrazavam veliko zadovoljstvo što su sa nama danas i predstavnici GO Medijana i Grada Niša, i što će se i grad Niš i GO Medijana aktivnije uključiti u rad AVEK-a. Očekujem da će nakon nekoliko godina slabije aktivnosti ponovo uzeti učešće u svim našim projektima, pre svega u korist svojih sugrađana, ali i celokupnog čovečanstva, jer istorijsko nasleđe nije samo nasleđe stanovnika tog grada ili države, već je to nasleđe svih ljudi na našoj planeti –poručio je Kristijan Murisar na početku sastanka borda direktora AVEK-a.

Aktivnost AVEK mreže usmerene su u pravcu efikasnijeg turističkog iskorišćavanja kulturno istoriskog nasleđa. Od ove godine AVEK je u oblast svog delovanja uključio, pored kulturno istorijskog nasleđa i turizma, i vinarstvo kao svojevrsno istorijsko nasleđe mediteranskih ali i ostalih gradova sa bogatom istorijom ove privredne grane, što je rezultat sve većeg broja zahteva mediteranskih gradova za prijemom u AVEK. Na sastanku je, pored izvestaja o radu, prezentovan i plan programskih aktivnosti i projekata u kojima članice mogu uzeti učešće do kraja 2016. i tokom 2017. godine. Bord direktora AVEK-a doneo je odluku da se generalna skupština AVEK-a održi na Malti od 30.aprila do 2.maja 2017.godine.

U razgovoru sa članovima borda direktora AVEK-a naša delegacija ih je upoznala sa podacima o ubrzanom razvoju niškog aerodroma “Konstantin Veliki” i velikim povećanjem broja putnika, a samim tim zabeležen je i povećan broj turista koji posećuju naš grad. Upravo zato smo i pokazali spremnost da se aktivnije uključimo u aktivnosti AVEK-a kako bi smo upravo kroz projekte AVEK-a unapredili i poboljšali prezentaciju kulturno istorijskog nasleđa kako GO Medijana tako i grada Niša – naglasio je predsednik GO Medijana Milan Krstić.

Kroz brojne razgovore sa predstavnicima članica AVEK-a iz desetak zemalja,  delegacija GO Medijana izrazila je spremnost za jačanje  bilateralnih odnosa među članicama mreže gradova AVEK i razvoju tih odnosa  u svim ostalim sferama društvenog delovanja.

Naša delegacija je takođe izrazila spremnost da efikasnije I aktivnije nastavi sa radom na projektu  QUALICITIES s obzirom  na to da su i Skupština GO Medijana i Skupština Grada Niša usvojili niz dokumenata koji omogućavaju  finalizaciju ovog projekta. Do sada je ,koliko sam ja upoznat, izrađena studija u okviru ovog projekta koja analizira postojeće stanje turističke dostupnosti i prezentacije našeg kulturno istorijskog nasleđa sa raznih aspekata, od ekologije, infrastructure u okolini kulturno istorijskih spomenika do razvijenosti lokalnih radionica za izradu i prodaju suvenira u okolini samih spomenika ili muzeja –istakao je predsednik GO Medijana Milan Krstić.

Finalizacija projekta  QUALICITIES  podrazumeva izradu završne studije koja nudi konkretna rešenja za uređenje i unapređenje  turističke dostupnosti i povećanje turističke atraktivnosti svih kulturno istorijskih objekata,  a u skladu sa standardima Evropske Unije i primerima dobre prakse.
Konkretizacija svega dogovorenog u Szombathly-ju biće ostvarena tokom boravka predsednika AVEK-a Kristijana Murisara u Nišu od 1. do 4. novembra kada će on biti gost grada Niša I GO Medijana.

Rukovodstvo GO Medijana i Skupštine Grada Niša izrazilo je spremnost da organizuje zajednički sastanak predsednika AVEK-a Murisara sa svim relevantnim činiocima u gradu kako bi se sve gradske institucije uključile u rad i iskoristile sve potencijale mreže gradova sa bogatim istorijskim nasleđem.

gradjanin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266