Gradska toplana „drži“ monopol

Sve Nišlije koje su podnele Gradskom veću zahtev da se zvanično isključe s toplovodne mreže „Gradske toplane“, to im neće biti dozvoljeno, rezime je diskusije članova Gradkog veća u Nišu koji su raspravljali o nekoliko žalbi građana koji žele da se „otkače“ od toplane. Srđan Aleksić, gradski većnik pokrenuo je pitanje na poslednjoj sednici ovog tela „da li se krše njihova potrošačka i druga prava“. Samo na poslednjoj sednici, takve zahteve su poslale niške porodice Zlatimira Zlatanovića, Zorke Jovanović i Zorice Zlatanović, a takvih želja u Nišu postoje na stotine. Građani koji žele da se ove zime greju na neki od drugih energenata, a da ne plaćaju više račune toplani, to neće moći. Ljubivoje Slavković, pomoćnik gradonačelnika je rekao da to grad ne može da učini ni po republičkom Zakonu o energetici, a ni po pravilniku Grada Niša.

radijator1

-Svi koji kupe stanove, ne mogu da izaberu samo deset santimetara stepeništa po kome bi hodali, a ostalo da ne žele da plate. Jednostavno, tu se nalaze instalacije, kotlarnice, kompletna infrastruktura sa kojom su oni kupili stanove. Svi su prilikom kupovine stanova znali da imaju centralno grejanje-rekao je Slavković. Aleksić je pak, rekao da svako ima pravo da bira kako hoće da se greje.

-Ja na to gledam kao na pravničko pitanje i samo smatram da onaj ko želi da se isključi sa centralnog grejnog sistema to može da učini, odnosno da se radijator onemogući da greje i da stanar može da bira način zagrevanja stana-rekao je Aleksić. Slavković je pojasnio da deo grejnog sistema „nije samo radijator, da tu postoji kompletana instalacija i da je problem održavanje, odnosno da onaj ko kupi stan mora da se složi i sa centralnim grejanjem“.

O pojedinačnim isključenjima s energetskog sistema Gradske toplane se govori već dvadesetak godina odnosno od kada je narod naglo osiromašio, a cena sentralnog grejanja stalno rasla. Pošto grejanje danas košta 75 dinara po metru kvadratnom stana, mnogim većim stanovima se možda isplati više da se greju na struju, ali očigledno da još dugo neće moći to da učine odnosno „da plate koliko su potrošili“.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266