Gradska uprava Niša danas proglasila štrajk!

Radnici Gradske uprave u Nišu zakazali su za danas jednočasnovni štrajk od 11 do 12 časova gde će iskazati protest jer su akontaciju zarade za decembar umesto 50 primili samo 30 odsto, saznaje „Gradjanin.rs“. Prosečna plata u Gradskoj upravi iznosi oko 35.000 dinara. Od ljudi koji organizuju ovaj štrajk, Sindikalne organizacije Skupštine grada Niša, saznajemo da su ovu obustavu rada nazvali „protestom iz predostrožnosti“.

vecina

-Ukoliko nastave sa umanjenim isplaćivanjem od 20 odsto, mi ćemo u roku od godinu i kusur dana da izgubimo celu platu! Što se tiče građanstva, oni štrajkom neće biti pogođeni jer će za njih sve raditi normalno-kažu nam pojedini organizatori koji nisu hteli da javnosti obelodane akciju pa zato medije nisu ni zvali. Na pitanje, da li je ovaj štrajk „uperen“ ka vladajućoj strukturi u SG Niša, ostali smo bez odgovora. Iz internog poziva na štrajk saznajemo da će se štrajkovati u dvorištu zgrade Gradske uprave, ali i u iseljenim objektima koji su u vlasništvu Grada kao što su pojedine uprave gde će se ujedno održati i sastanci Sindikalne organizacije.

gu-strajk

-Sadašnja tendencija u vođenju finansija i budžeta Grada Niša nagoveštava dalje umanjenje mase zarada i drastičnija umanjenja poslednjih isplata u 2015. i narednim godinama. U prilog zaposlenima ne idu ni najave iz Vlade i resornog ministarstva o obaveznom smanjenju broja zaposlenih. Sindikalna organizacija Skupštine grada Niša , na zahtev velikog broja kolega, a po Odluci Odbora Sindikata zakazuje protest zaposlenih povodom isplate umanjene akontacije zarade za decembar. Pozivamo vas da se odazovete pozivu i jednosatnim prekidom rada i okupljanjem  na najavljenim mestima pokažete svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem, kao i brigu za neizvestan period koji nam dolazi, kako u isplati zarada, tako i u ostalim segmentima našeg radnog statusa-navodi se u ovom internom pozivu.

Iako je opšte prihvaćeno mišljenje da „opštinari“ ne rade ništa i imaju velike plate u Gradskoj upravi, to ipak nije tako. U razgovoru sa zaposlenima saznajemo „da neki imaju manju platu od 25.000 dinara, ali nekada se šefovi „umilostive“( imaju česte stimulacije), da i običnim radnicima povećaju dohodak pa onda se taj iznos može nazvati pristojnim.

M.Smiljković