Gradski oci bi umesto Rino sistema uveli „polako Đole sa to plaćanje“

Milosav-Jukic1
piše: Milosav Jukić

… ili kakva je to revolucionarna novost „Rino sistem“ da što kupiš mora i da platiš.

U nizu neistina i smešnih objašnjenja za sve probleme koje sada ima grad, stiglo je i najnovije. Rino sistem je „revolucionarna novost“! Prvo rekoh da je neka šala ali vidim, zamenik gradonačelnika „mrtav ozbiljan“ reče to na Gradskom veću. Kakva je to revolucionarna novost da ono što kupiš treba i da platiš? Kada se bolje razmisli, možda je čovek i u pravu, ljudi navikli samo da uzimaju, plaćanje je kao kod Šojića, „polako Đole sa to plaćanje“. I sada, neko uveo pravilo da moraju platiti! Lele, lele, lele.

Još oktobra, u kolumni ovih novina „Otvoreno pismo gradonačelniku Niša“, spazivši njihovu veliku sposobnost i naklonost ka našim parama, rekoh da će od januara biti upravo ovo. Ko još da čita šta građani pišu? Bili su sila, moć, niko im nije trebao. Nova odelca, lakirane cipelice, kafana na potpis, plata po volji. DRI kaže da nas je to koštalo „najmanje 1,6 milijardi dinara“! Šta sada? Oprobani sistem, uzmi kredit na ime građana i troši dalje? Izgleda da to više ne ide, nema se gde više zajmiti. Otići u Beograd i malo otplakati kod nadležnih?

Gradsko-veće1
Gradsko veće Niša

Moj je predlog vrlo jednostavan, da svako vrati ono što je nezakonito uzeo. To je svugde normalno. I naravno da snosi odgovornost za nezakoniti rad. Ako institucije sistema dozvole da se na nezakonit način prisvaja tuđa imovina i da za to nema nikakve odgovornosti, neka nam saopšte. Da znamo, pravni poredak ne važi. Pa lepo i ja da prošetam do nekog supermarketa, pošto nemam prava na potpis, i iz kase pokupim koliko mi treba.

Novinare takođe molim da pripaze na svoj rečnik. Ne sme više biti naslova tipa „lopov opljačkao kiosk“. Mora se to lepim rečima, „Građanin Niša na nezakonit način prisvojio imovinu kioska“. Onda dođe čika policajac i kaže mu da je to nezakonito, građanin „nisam znao“ i nikom ništa. I građanin ima para i saznao je da to nije zakonito i neće više. Samo kiosk nema para.

Na početku beše sve kako treba. Partija koja je pobedila na izborima odredila svog predstavnika za gradonačelnika. On sastavio gradsku vladu. U jednom danu smenili sve prethodne direktore i postaviše nove. Danas, kada treba utvrditi odgovornost, to izgleda malo drugačije. Poverenik te stranke za Niš kaže da je on politička vlast i nema nadležnost nad izvršnom vlašću. Gradonačelnik bi smenio direktore Javnih preduzeća ali nije nadležan. Sada niko nije nadležan ni za šta. Izgleda da vreme najeda nadležnost.

1 Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266