Gradsko veće: Budžet za plate i usluge – za siromašnije Nišlije jeftinije grejanje

Gradsko veće sinoć je izglasalo predlog budžeta u iznosu od 11,8 milijardi dinara za sledeću godinu što će biti, kako je rečeno, utrošeno samo za plate i usluge dok će investicioni deo izostati. Opštine će dobiti manje nego ranije. Tako će GO Pantelej dobiti 50 miliona, Crveni Krst 46,5, Palilula 52,2, Medijana 53,3 i Niška Banja 43 miliona dinara. Prema rečima gradonačelnika Niša, Zorana Perišića budžet je uvećan za skoro dve milijarde dinara, ali to je posledica kreditnih zaduženja koje su uračunate u budžetsku projekciju.

Gradsko-veće
Gradsko veće

Gradsko veće usvojilo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava ugroženog kupca toplotne energije. Kriterijumi za sticanje statusa ugroženog kupca toplotne energije su:

– Ukupan mesečni prihod domaćinstva
– Broj članova domaćinstva i starosna dob
– Imovinsko stanje

Precizirani su i iznosi ukupnih mesečnih prihoda domaćinstva, čiji članovi mogu dobiti status ugroženog kupca toplotne energije. Tako jednočalno domaćinstvo koje ima ukupan mesečni prihod 20.000, odnosno tročlano i petočlano domaćinstvo sa mesečnim prihodima 27.000 i 34.000 ili šestočlano ili brojnije domaćinstvo sa prihodom od 41.000 dinara može podneti zahtev za sticanje statusa ugroženog kupca toplotne energije. Detaljinije informacije građani Niša mogu dobiti na oglasnoj tabli u ulici Nikole Pašića 24.

Na sednici Gradskog veća donet je Zaključak kojim JKP „Parking servis “ Niš podržava transformaciju JKP „Gorica“ Niš obezbeđenjem 17.000.000 dinara, kao i Zaključak kojim JKP „Mediana“ Niš podržava transformaciju Gorice obezbeđenjem čak 80.000.000 dinara.

-Budžet se uludo troši. To je novac kojim se plaća nerad državnih službenika. Mi smo bogat narod kada možemo da plaćamo tu kafićarsku vlast-kaže Dragoljub Ilić s Bulevara Nemanjića. Njegov kolega, Vanja Serafimović se ne slaže s tim.

-Ima stvari koje moramo da plaćamo da bi bili država. Budžet od 12 milijardi je ništa za Novi Sad i Beograd. Zato bi gradskim službenicima trebala da se snizi plata, a da se jednim delom novca, otvore nova radna mesta na osnovu biznis planova.

Dragica Jeftimov tvrdi da su joj te vesti o budžetu jadne.

-Oni izglasaju neku cifru, samo da bi je izglasali, a posle presipaju iz šupljeg u prazno, napominje ona.

Marta S./Marko S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266