Gradu ponos – Nišvilu dugovi

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Ivan Blagojević

FOTO: niscafe.com
FOTO: niscafe.com

Razočaran sam nezainteresovanošću niških političara koji Nišvilu daju podršku ukupno 4 dana godišnje.

Nijedna odbornička grupa nije podnela Skupštini Grada Niša predlog Zaključka o podršci Nišvilu povodom skandalozne odluke ministra Tasovca da poništi odluku (prethodnog) ministra Petkovica o odobrenju 3 miliona gradu Nišu za sufinansiranje prošlogodisnjeg izdanja Nišvil festivala.

Nišvil, kao jedan od najvećih kulturoloških brendova Srbije, trenutno  duguje 9 miliona firmama koje daju tehničku podršku festivalu.

Krajnje omalovažavajućim odnosom Ministarstva, festival je uprkos trogodišnjem ugovoru uskraćen za 2 miliona u 2012. godini  a odlukom Tasovca za još dodatna 3 miliona u 2013.

Na osnovu usmenog obećanja prethodnog gradonačelnika da cemo za projekat Prijatelji Šabanu dobiti 3 miliona, organizovali smo dvodnevni festival posvećen Šabanu Bajramoviću, ali projekat nikada nije stigao na dnevni red Gradskog Veća.

2 vece nisvil jaz festivala 5Svoj skromni doprinos ovakvoj praksi dao je prošle godine i sadašnji gradonačelnik više puta izrečenim tvrdnjama u javnosti da će Nišvil kao i svi ostali korisnici budžeta u 2013. dobiti povećanje od 5.5% (približno 1 milion). Nepovoljna okolnost po festival je i ugovor po kome svi eventualni dugovi padaju na teret Nišvila pa se Grad nimalo ne trudi da makar rebalansom pomogne Nišvilu da rasterećen dočeka 20. jubilarno izdanje Nišvila 2014.

Nišvil svake godine mimo pomoći Grada donese u Niš dodatnih 20 miliona uglavnom od domaćih i međunarodnih sponzora i donatora jer u Nišu nikada nije bilo firme spremne da podrži Nišvil. Izuzetak je do prošle godine bio „Filip Moris“, ali je tada u ovoj kompaniji odlučeno da se deo namenjen Nišvilu preusmeri Gradu Nišu za proslavu Milanskog Edikta, tako da je ove godine krajnje neizvestan nastavak sjajne saradnje započete nakon njihove privatizacije Duvanske Industrije Niš.

Nišvil nije u stanju da podigne kredit radi namirenja dugova, niti bi ijedna firma ili javno preduzeće pristali da bude garant njegovoj otplati, tako da je postojala nada da će festival makar dobiti podršku Skupštine Grada i Vlade Srbije, da naplati ranije odobrena sredstva. Paradoks je da su ti isti političari (i odbornici i poslanici iz Niša) u  vreme protesta protiv prvobitne odluke Ministarstva, dali punu podršku festivalu, a sada, kada je Tasovac svojom odlukom sve to ponovo vratio na početak – neobjašnjivo ćute.

S obzirom da je zbog predstojećih izbora najavljena pauza u radu i niške i republičke skupštine – bojim se da će do trenutka kada se konstituiše nova vlast – biti prekasno da se Nišvil reši dugova  za koje ne snosi krivicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *