Hemijski otpad i dalje nekontrolisano smešten u krugu Ei

Gradu Nišu preti ozbiljna katastrofa jer u krugu Elektronske industrije još od 1999. godine bez kontrole i regularnog skladištenja stoje boce sa krvnim bojnim otrovom pod nazivom Fozgen i Silanom, samozapaljivim gasom!

Radiša Spasić, diplomirani hemičar i član tima za dislokaciju hemijskog otpada iz Elektronske industrije upozorava da ukoliko dođe do požara u blizini ovih boca i eksplozije, doći će do tragedije nesagledivih razmera.

Ispod jedne najobičnije strehe, stoji oko 20 kubnih metara Fozgena, a to je na samo 200 metara od prvih kuća. Uspeli smo prošle godine da isečemo rastinje oko boca koje bi rasplamsale požar. Ne mogu ni da zamislim koliko bi se ljudi potrovalo da fozgen počne da curi iz ovig boca. Po zakonu, ovvakve boce moraju biti kontrolisane na svakih šest meseci, a ovo nije pregledano od 1999. godine – priča Spasić.

Radiša Spasić

On kaže da je Silan jednako opasan jer ako eksplodira „pola Niša ima da nestane“.

Svedoci smo gde s vremena na vreme eksplodira nešto u Srbiji pa na žalost pogine nekoliko radnika. Ovde bi to bila stostruka tragedija. I što je najgore, 2011. godine je Vlada Srbije dala 20 miliona dinara tadašnjem rukovodstvu da se dislocira ovaj opasan otpad, ali su tadašnji članovi G17 plus pokušali da mute nešto s tim novcem tako da ga je vlada povukla i to od tada tako stoji – objašnjava Spasić.

On kaže da je sadašnje stečajno rukovodstvo nemoćno jer „niti ima novca ni infrastrukture da to iseli i otkloni opasnost po Niš“. On dodaje da to mora da učini neka republička institucija koja je licencirana za takav posao.

I tu nije kraj opasnosti od zaostalog otpada iz Elektronske industrije.

S puta ili iz kruga se ne vidi, ali iznad, u brdu stoji 400 kubnih metara otpadnih voda koja je kontaminirana kancerogenim elementom kadmijumom, a što je još gore nalatzi se iznad jednog dela vodovoda za taj deo grada. Ta otpadna voda je ostala od galvanizacije u Elektronskoj industriji i pod hitno stručno mora da se ukloni odatle – zaključuje Spasić.

M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *