Herojski podvig vojvode Sinđelića i srpskih vojnika – 215 godina od Bitke na Čegru

Oslobođenje Niša, kao strateški važnog mesta, bio je jedan od glavnih ciljeva u Prvom srpskom ustanku. Jedna od najvažnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka, odigrala se na današnji dan, 31. maja 1809. godine nadomak Niša, na Čegru kod sela Kamenica, kada je resavski vojvoda Stevan Sinđelić protiv brojno jače turske snage, pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta. Tako je ubijeno mnogo Turaka ali su stradali i svi srpski vojnici.

Na obeležavanju godišnjice Bitke na Čegru, Goran Milosavljević iz SUBNOR Grada Niša, ističe da nijedno mesto srpskih zemalja nije prepuno toliko isprepletane simbolike kao Čegar. Ovde se prepliću čegarska nesreća i srpska nesloga, zbog čega su Turci sedam godina duže vladali Nišem.

„Taj barut i ta iskra slobode koju je zapalio Stevan Sinđelić, osvetlila je naše pokoljenje. Ne zaboravimo Milana Tepića, koji je kod Bjelovara učinio isti poduhvat. Stevan Sinđelić nas i danas simboliše, ali ne smemo da zaboravio da zbog srpske nesloge tada Niš nije bio oslobođen. Moramo da pamtimo ovaj datum kao trenutak ogromne simbolike i važnosti za srpski narod“ – kaže Milosavljević.

Stevan Sinđelić, potomak vojvode Sinđelića kaže da je veoma ponosan što se svake godine na Čegru odaje počast njegovom dedi po kome je i dobio ime.

„Stevan Sinđelić mi je bio čukun-čukun deda, ja sam deseto koleno. Veoma sam ponosan što dolazimo svake godine na Čegar da odamo počast dedi. Dolazim od malih nogu, već desetak godina. U našem selu je bila kuća Stevana Sinđelića i celo selo Grabovac je ponosno na njega“ – rekao je Sinđelić.

Na početku 19. veka najbitniji cilj u obnovi srpske države bilo je oslobođenje Niša od Turaka. U okolinu Niša tada stiže oko 16 000 srpskih vojnika, koji su se rasporedili na više tačaka i mesec dana utvrđivali položaje i spremali taktiku za napad na Niš. Srpski vojnici su izgradili šest šančeva, a prvi i najveći bio je na Čegru sa vojvodom Stevanom Sinđelićem i njegovih 4 000 ustanika.

U zoru 31. maja 1809. godine, osmanlijska vojska potpomognuta ostatkom Balkana napada položaje na brdu Čegar. Bitka je trajala ceo dan, a duplo brojnije i bolje naoružane Osmanlije nisu uspele da do sumraka slome otpor Srba, ali su krajem dana, ipak uspeli da uđu u Sinđelićevo utvrđenje.

Sinđelić tada naređuje da se izvrši priprema barutane, okuplja svoje saborce i oslobađa ih ustaničke zakletve, dajući im mogućnost da napuste Čegar, ali nijedan ustanik nije napustio vojvodu. Pred sam zalazak sunca Sinđelić izvodi herojski podvig pustivši da se što veći broj Osmanlija okupi oko njega, vadi kuburu, puca u barutanu i celo utvrđenje. Na Čegru je poginulo oko tri hiljade Srba i dvostruko više Turaka.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *