Hitno ukloniti reklamu „Idea“ sa niškog Narodnog pozorišta

Spomenik kulture od značaja, Narodno pozorište u Nišu odnedavno je „okićeno“ velikom reklamom prodavnica „Idea“ što je, kako tvrde u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu, apsolutno neprimereno, ali i protivzakonito jer ni na jednom objektu pod zaštitom države Srbije, ne sme biti okačene reklame komercijalnog karaktera.

idea1
Ako je tu jedna, mogu i sve ostale

Prodavnice „Idea“ koje funkcionišu u okviru Hrvatskog koncerna „Agrokor“ sprovode akciju „Niš u srcu“ o čemu ova reklama i govori, a kroz koju su obavljene mnoge humanitarne akcije. To je zaista pohvalno, ali reklami na ovoj zgradi tu nije mesto. Može se zaključiti da bi krivca za ruženje objekta trebalo tražiti među onima koji su to dopustili, a ne među kompanijskim marketinškim menadžerima.

U Zavodu su bili malo zatečeni pitanjem, da li je Narodno pozorište tražilo saglasnost da bi „obesilo“ ovu reklamu zbog čijeg postavljanja je trebalo bušiti fasadu da bi se ankerisao okvir za reklamu i držači. Oni su nam kazali da takvu saglasnost nisu dobili, a i da su je primili ne bi je odobrili. Istina, ovaj odgovor smo nezvanično dobili jer nadležni za davanje izjava nisu bili tu.

idea-2
U Narodnom pozorištu svi na kolektivnom odmoru – nema obješnjenja

Zašto bi objekti bili pod zaštitom države, ako bi svako na njima mogao da zakači reklamu. Teoretski, na svakom spomeniku može da se zakači pregršt reklama i time se ruži izgled objekta. Uvek kada sami nešto primetimo ili nam građani prijave, mi odmah reagujemo. Eto, primer je Narodno pozorište. Verovatno su za to dobili neka sredstva, ali ako može jedna, onda mogu svi da se reklamiraju na Narodnom pozorištu, a to je apsolutno protiv zakona jer bi se fasada teatra pretvorila u veliki bilbord – rekli su nam u zavodu koji je inače, nadležna instucija koja brine o očuvanju ovog objekta.

U Narodnom pozorištu smo pokušali da dobijemo direktora koji bi nam pojasnio ovaj potez, ali nam je rečeno da su, sem portira, svi na kolektivnom godišnjem odmoru tako da komentar za ovaj čin ne možemo danas dobiti.

M.Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *