“Hodači“ na ulicama Niša

Trejler za pozorišni komad i film “Hodači“ (Ceux qui marchent) francuskog autora Đani Gregori Fornea, premijerno je prikazan u bioskopu Kupina 17. decembra. Predstavljanje celokupnog projekta planirano je za septembar 2015. godine na festivalu Urban fest.

hodaci

„Nakon smrti jednog od njih, grupa mladih ljudi hoda gradom Nišom i istražuje svoje emocije. Hodači otkriva u vidu walk-movie, pitanja i ograničenja života u stvaranju. Ovde, sada, pod svetlom grada.“

Projekat “Hodači“ nastao je u saradnji sa glumcima Akademskog pozorišta Niš. Inspirisan je gradom i mladima u Nišu, koji su autora vodili u procesu sakupljanja anegdota, uticaja i problema sa kojima se susreću.

Rezultat takvog rada, koji je zabeležen kamerom, je pozorišni komad koji je napisao ovaj francuski autor. Krajnji cilj je prikazivanje pozorišnog komada i filma koji su nastali montažom sesije rada, zajedničkog hoda i trenutaka reči.

Hodači su glumci: Katarina Josipa, Emilija Milosević, Marijana Vitas, Julija Petković, Miloš Rusitović, Miloš Unić, Petar Ščepihin i Aleksandar Stevanović. Umetnički saradnik Mladen Milojković.

“Rad na ovom projektu i rad sa francuskim rediteljeljem Djanijem Gregorijem Forneom bio je jako neobičan. Iz vise razloga, a pre svega taj da do sada nismo imali priliku da radimo predstavu na srpskom, a sporazumevamo se sa rediteljem na engleskom jeziku. Tako da je veliki deo projekta uradjen po osecaju.” – kaže za Gradjanin jedna od glumica na projektu, Marijana Vitas.

Realizovanje ovog nesvakidašnjeg projekta su omogućili GO Pantelej, SKC Niš i Akademsko pozorište. Partneri na projektu su Generalni savet Žironda, Kancelarija za umetnost regiona Akvitanija, Grad Bordo, Francuski institut, ambasada Francuske u Srbiji i bioskop Kupina.

Za mozičku podlogu izabrano je delo “Oats in the water“, Bena Howarda, dok su na produkciji radili udruženje Dromosfera i SKC Niš.