Hor „Branko“ nastupio na Međunarodnom horskom festivalu u Grčkoj i izazvao velike emocije grčke publike

Mešoviti hor Niške crkvene pevačke družine „Branko“ na prestižnom Međunarodnom horskom festivalu horova „Argus Orestika“ u grčkom gradu Kastoriji predstavio je srpsku muzičku tradiciju. Hor je izveo i duhovna i svetovna muzička dela srpskih, grčkih i ruskih kompozitora, a publika je posebno bila dirnuta izvedbom grčkih kompozicija.

I ove godine 22. put po redu Festival, koji nije takmičarskog karaktera, okupio je horove iz Grčke i Kipra a jedini gost iz regiona bio je Niški hor „Branko“. Hor je dobio počasno mesto na festivalu, a domaćini su posebno pohvalili njihov profesionalizam i izuzetnu izvedbu tokom završne večeri festivala.

„Velika nam je čast što smo imali priliku da učestvujemo na festivalu, kao jedini hor iz regiona i predstavimo našu muzičku kulturu. Reakcije publike su bile izvanredne, što nam daje dodatnu motivaciju za dalji rad“ – rekla je Sara Cincarević, dirigent hora „Branko“.

Međunarodni horski festival „Argus Orestika“ je jedan od najvažnijih muzičkih događaja u Grčkoj, poznat po visokom nivou izvođenja i bogatom programu. Glavni organizator Konstantinos Adam istakao je da je za njega velika privilegija učešće niškog hora.

„Iako je amaterski,  hor „Branko“ može da se poredi sa najboljim horovima u svetu, što je pokazala i reakcija publike koja je pri izvođenju pevala zajedno sa pevačima, uz neretke suze u sali“ – rekao je Adam.

Takođe, niški pevači predvođeni dirigentom Sarom Cincarević, učestvovali su u Svetoj liturgiji u grčkom hramu, a prisutni vernici su sa velikim iznenađenjem prihvatili liturgijsko pevanje na dva jezika.

Članovi hora „Branko“ predvođeni starešinom niškog Sabornog hrama, protojerejem-stavroforom Brankom Ćincarevićem, kao organizacionom i duhovnom podrškom tokom puta, imali su priliku da posete brojne znamenitosti, među kojima su Arheološki muzej, Muzej vizantijskih ikona i drevne svetinje koje datiraju još iz 9., 10. i 11. veka.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *