I dalje neizvesni rezultati niških izbora – GIK odbacuje primedbe opozicije i objavljuje nove – stare preliminarne rezultate

Još uvek nema konačnog razrešenja ko je dobio izbore u Nišu, dok i jedna i druga strana tvrde svoje pobede. GIK je na sednici odbio i odbacio većinu primedbi pravnih timova četiri opozicione liste. Predstavnici opozicije u Nišu najavili su da će Višem sudu podneti žalbe na 23 objavljena rešenja GIK-a o odbijanju i odbacivanju njihovih prigovora, dok su iz GIK-a objavili nove – stare preliminarne rezultate., prema kojima SNS ipak ima 30 mandata.

GIK je u nedelju održao sednicu na kojoj je razmatran prigovor Koalicije „Biramo Niš“, kao i preliminarni rezultati izbora za odbornike Skupštine grada Niša, održanih 2. juna. Predsednica GIK-a Danijela Milićević je prethodno izjavila da je GIK jednoglasno postupio po devet prigovora opozicije, ali nije precizirala da li su oni prihvaćeni ili odbijeni. Najveći broj prigovora opozicije, kako kažu, odbijeni su uz obrazloženje da su nerazumljivi, nepotpuni ili neosnovani.

Članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović kaže da su predstavnici opozicije GIK-u predali žalbe na rešenja o odbacivanju prigovora, a GIK ima 24 časa da ih prosledi Višem sudu u Nišu, koji pak ima 72 sata da o njima odlučuje.

„Potpuno smo zbunjeni što se tiče utvrđivanja preliminarnih rezultata, jer su ti rezultati utvrđeni 3. juna. Pisali smo prigovore i sada ne znamo zbog čega utvrđuju ponovo preliminarne rezultate“ – kaže Milutinović.

Opozicija, koja se sastoji od grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicije „Biramo Niš“, koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokreta „Kreni promeni“, i dalje smatra validnim rezultatima one objavljene u noći nakon zatvaranja biračkih mesta. Prema tim rezultatima, opozicija ima 31 mandat u Skupštini grada Niša, dok koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke ima 29 mandata.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *