I jedanaestoro Nišlija među padobrancima rekorderima

Među padobrancima koji su danas oborili nacionalni rekord u disciplini formacijski likovi (što više ljudi formira u vazduhu figuru) bilo je i jedanaestoro Nišlija među kojima i Radoslav Korać, sportski padobranac i Radmila Đurić, starešina 63. padobranskog bataljona (ostali padobranci su takođe pripadnici ove jedinice). Do sada je rekord bio da ovu grupnu formaciju napravi 24 padobranca, a od danas ta cifra iznosi 25 padobranaca. Rekord je oboren, juče je na aerodromu Batajnica u mešovitom sastavu članova aeroklubova i pripadnika Specijalne brigade VS. Aktuelni rekord do danas je postavljen 1992. godine u Subotici.

pad-1

-Pripreme su bile vrlo naporne i skupe. To je izuzetno teška i zahtevna disciplina jer ono što se najavi sudijama mora i da se dogodi u vazduhu, a što je više ljudi, to je disciplina komplikovanija. Sve u svemu, uspeli smo da oborimo rekord i presrećni smo. Istina bilo je više muškaraca nego žena u skoku, ali svi smo „disali“ kao jedan. Svaka ćast ženama padobrancima koje su sve ovo pokrenule – kaže Korać za „Građanin“.

Obaranje rekorda pokrenulo je udruženje “Žene-letači Srbije”, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i VS. Skok je obavljen sa visine od 4.000 metara, iz transportnog helikoptera 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade. Cilj ovog vazduhoplovno-sportskog poduhvata bio je da se u vazduhu, tokom slobodnog pada sa 3.500 metara napravi grupna formacija od najmanje 25 padobranaca i padobranki što su oni danas uspešno obavili.

M. S.
Foto: Mirko Stupar

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266