I tako ukrug – GIK odbio prigovore niške opozicije na konačne rezultate izbora, na redu žalbe Višem sudu

Gradska izborna komisija Niša odbacila je prigovore izbornih lista niške opozicije protiv konačnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora, navodeći da su neosnovani. Podnosioci prigovora su najavili da će podneti žalbe Višem sudu u propisanom zakonskom roku. Iz GIK-s ističu da su rezultati konačni i da nisu podložni pravnom osporavanju.

Na sajtu Republičke izborne komisije objavljena su rešenja kojima su odbijeni prigovori, navodeći da je GIK Niš utvrdila konačni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Niša u skladu sa zakonom, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora sa svih 197 biračkih mesta.

Predstavnik opozicione koalicije „Biramo Niš“ Đorđe Stanković rekao je da će žalbu uložiti u roku od 72 sata, a da potom Viši sud ima rok od 72 sata da odluči po njoj. Ukoliko odbiju žalbu, uložiće novu.

„Nećemo ništa da prepustimo slučaju, znamo da nam odbijaju žalbe po automatizmu. Sve ove stvari koje sada radimo trebaće nam kao dokumentacija koju ćemo kasnije priložiti drugim instancama kao što je Ustavni sud, a kasnije i nekom međunarodnom, nakon što iscrpimo sva pravna sredstva u našoj zemlji“ – rekao je Stanković.

Koalicija „Biramo Niš“ podnela je primedbu Gradskoj izbornoj komisiji na izveštaj o ukupnim rezultatima lokalnih izbora zato što je „nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a“. Iz GIK-a međutim odgovaraju da je prigovor neosnovan i da sporni izveštaj sadrži sve zakonske elemente.

„Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Niša je utvrđen na osnovu činjeničnog stanja, odnosno pravosnažnih i konačnih utvrđenih rezultata glasanja na svim biračkim mestima, koji više ne mogu pravno da se napadaju i osporavaju i kao takvi su konačni“ – navode iz GIK-a.

Prigovor grupe građana „Dr Dragan Milić“ zbog falsifikovanja rezultata na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana, GIK je takođe ocenio da je neosnovan, jer su kako kažu navodi izneti u prigovoru su proizvoljni, zasnovani na ličnim stavovima podnosioca i njegovom ličnom tumačenju prava, suprotni predmetu prigovora.

GIK i Viši sud u Nišu odbili su sve prigovore i žalbe opozicionih lista i pojedinaca i Komisija je 1. jula saopštila ukupne, odnosno konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša, prema kojima koalicija okupljena oko SNS ima 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koalicija „Biramo Niš“ 6 mandata, koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ po 2, a Ruska stranka 1 mandat.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *