I to se desilo: Kompjuter pobedio prvaka Evrope u gou, najsloženijoj misaonoj igri na svetu!

Program AlfaGo, Guglove kompanije DeepMind pobedio je evropskog prvaka u gou (Fan Hui) rezultatom 5:0!!!

go-bbc
Guglov program veštačke inteligencije (AI) dosanjao je san mnogih programera primenom metode „teranja“ kompjutera da uče na sopstvenim greškama. Da bi AI kompjuter mogao da dostigne ovaj nivo, nahranjen je sa 30 miliona poteza profesionalaca, koje je koristio više miliona puta tragajući za najboljom kombinacijom…

Postignuti rezultat je zastrašujući jer otvara nova polja primene veštačke inteligencije u naučnom i poslovnom svetu!

Sledeći dvoboj između mašine i čoveka je meč između AlfaGo i Korejanca Lee Sedola, jednog od najjačih svetskih profi igrača, koji će se održati marta u Seulu.

Igrajte Go – razvijajte vijuge da bi vam radile kao kompjuteri!

U Nišu postoje čak dva go kluba „ProGo“ i „Student“ koja se uspešno takmiče u svim kategorijame. Svi zainteresovani da nauče kako se igra go, mogu da dodju svakog utorak od 18h u go klub u ulici Stanka Vlasotinčanina 28 (prolaz pored pruge).

os-sveti-sava-go
Škola goa u OŠ „Sveti Sava“

Za učenike niške OŠ „Sveti Sava“ u okviru škole pokrenuta je nova škola goa zahvaljujući profesorki matematike, Mirjani Rašić Mitić.

Interesovanje je izuzetno! Deca su toliko zainteresovana i odmah traže da se takmiče! Očekujemo da će se već na sretenjskom go turniru 15.02. u Nišu pojaviti novi igrači iz ove elitne škole. – kaže trener goa Mladen Lilić iz go klub ProGo.

Škola je pokrenuta u okviru promocije učešća mladih igrača na Evropskom prvenstvu u gou za juniore čiji je domaćin i organizator ove godine upravo Go savez Srbije, a koje se održava marta 2016. godine na jezeru Paliću kod Subotice.

U Nišu 15. februara organizujemo Sretenjski go turnir kao poslednji kvalifikacioni turnir za pionire i juniore u kategorijama U20, U16 i U12. Sa ovog turnura sedam novih takmičara obezbediće plasman na Evropsko prvenstvo u gou koje se krajem marta održava na Paliću u najlepšoj konferencijskoj sali Velika terasa, a smeštaj je obežbeđen u hotelima Elitte Palić – kaže Dragan Ilić, predstavnik Go saveza Srbije i jedan od organizatora Evropskog prvensta u gou.

Više detalja o Evropskom prvenstvu u gou potražite na: http://eygc2016.rs/

O tome kako radi program AlphaGo pročitajte više na: http://www.dcine.com/2016/01/28/alphago/

Gradjanin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266