I to se dogodilo: Sudija nakon datog crvenog kartona razgovarao telefonom

autor: Aleksandar Ilić, sportski novinar

U Nišu je u sredu odigran meč trećeg kola Omladinske fudbalske lige Srbije između Radničkog i Brodarca. Gosti iz Beograda pobedili su rezultatom 3:1, a susret se odvijao uz prilično kontroverzno suđenje niškog arbitra A. Ž.

Umesto da bude pokretač takmičarskog duha kod mladih fudbalera, on je dozvolio sebi da izraste u glavnog aktera ovog susreta o kojem bruji Srbija. Doneo je čitav niz neverovatnih odluka na štetu Radničkog, direktno skrojio kranji rezultat i bukvalno ubio volju za fudbalom igračima koji se nalaze u procesu stasavanja.

U moru neosnovanih optužbi koje se prethodnih godina upućuju na adresu Fudbalskog kluba Radnički i koje su pre svega usmerene ka seniorskom timu, dolazi se do situacija da se neželjeni efekti prenose tamo gde nikako ne bi smeli – u lige mlađih kategorija. Tamo gde bi morao da vlada duh fer-pleja i odakle treba da se crpe fudbalski vaspitani igrači, koji će za nekoliko godina preuzeti glavne uloge u seniorskim ekipama.

Brodarac je u u Niš stigao kao izraziti favorit, ali način na koji je osvojio tri boda dovodi do pitanja čemu sve ovo u ligi u kojoj bi na prvom mestu trebalo da bude viteško nadmetanje i edukacija mladih, a tek onda rezultat?

Radnički je u ovoj utakmici igrao sa desetoricom fudbalera već od 17. minuta.

Golman Nišlija je isključen, ali sudija iz Niša pre toga nije reagovao na provokacije gostujućeg napadača koji je četiri puta, bez lopte, udario čuvara mreže Radničkog i tako izazvao njegovu reakciju. Da apsurd bude veći, glavni sudija je nakon pokazanog crvenog kartona zaustavio igru i otišao do delegatske kućice odakle je usred meča obavio telefonski razgovor, što verovatno nikada nije viđeno na ovim prostorima. Radnički je početkom drugog poluvremena uspeo da izjednači sa igračem manje, a od tog trenutka se sudijski kriterijum još više pooštrio na njegovu štetu i na terenu je nastao pravi cirkus, nedostojan ovog takmičenja.

„Seckanje“ igre, prekidi u opasnoj zoni, nesankcionisanje grubosti i uvreda, a zatim i penal za goste, koji je dosuđen na „jauk“ gostujućeg fudbalera, direktno su kumovali da Brodarac postigne još dva pogotka i dođe do tri boda.

Nakon svega viđenog u ovoj utakmici, odgovorni bi pod hitno morali da se pozabave ovakvim slučajevima, pošto Omladinska liga mora da se vrati svojoj osnovnoj svrsi – stvaranju takmičarski nastrojenih igrača i pravljenju pozitivne klime za svetlu budućnost srpskog fudbala. Ovo se odnosi i na sudije koje bi ovu ligu trebalo da koriste za usavršavanje, a ne za izvršavanje zadataka i egzekuciju onih koji nisu po volji u određenom trenutku.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *